AcasăADMINISTRATIERevoltă la spitalul din Hunedoara. Angajaţii îşi susţin directorul şi huiduie primarul

Revoltă la spitalul din Hunedoara. Angajaţii îşi susţin directorul şi huiduie primarul

spitalPeste 200 de angajaţi ai Spitalului Municipal „dr.Alexandru Simionescu” din Hunedoara au protestat spontan, joi, nemulţumiţi de faptul că managerul unităţii medicale, dr. Bende Barna Gavril, şi echipa sa de conducere au fost demişi printr-o decizie adoptată de o parte dintre membrii Consiliului de Administraţie (CA), mandatul lor urmând să înceteze din 18 martie.

Protestul a durat mai bine de două ore, în tot acest timp fiind asigurată însă activitatea de la secţiile de Urgenţă şi serviciul de gardă al spitalului.

Principalul motiv invocat pentru demiterea echipei manageriale de la spitalul din Hunedoara a fost un raport al Curţii de Conturi, care susţine că unitatea medicală ar fi fost prejudiciată de director cu 3 milioane de euro în urma achiziţiei de echipamente medicale.

Dr. Bende Barna neagă acest lucru şi afirmă că aparatele au fost cumpărate de Primăria Hunedoara şi nu de spital.

 

Este un puci ca în lumea a treia

„Consiliul de Administraţie a fost convocat într-o şedinţă extraordinară, la care s-a adus un raport ce a fost văzut de numai trei dintre cei zece membri ai Consiliului. Ca din întâmplare, cei trei membri sunt doi din Consiliul Local şi unul este reprezentantul primarului. Toţi ceilalţi nu am ştiut de acest raport care îl incrimina de manager şi de încheierea unor contracte păguboase, fără să se precizeze cine a făcut evaluarea şi de unde au fost luate datele. A fost o măsură nedemocratică pentru că niciunul dintre cei trei care au semnat raportul nu au putut demonstra veridicitatea raportului. Este un abuz ceea ce s-a întâmplat. Modul în care a fost demis managerul a fost o execuţie. Nu mi-a venit să cred că se poate întâmpla aşa ceva în secolul XXI, este un puci ca în lumea a treia”,  a spus dr. Irina Radu, medic cardiolog, membru în CA din partea Colegiului Medicilor.

La rândul său, şeful secţiei de Psihiatrie, dr. Ioan Sămărghiţan, a spus că personalul spitalului este alături de director pentru că acesta a condus unitatea medicală cu respect faţă de angajaţi.

„În perioada în care dr. Bende a condus spitalul a fost ceva deosebit, atât ca locaţie, cât şi ca asistenţă medicală. Cel mai important lucru este că fiecare medic s-a simţit că este protejat de cineva. Acest director a ştiut să ne creeze o stare de confort şi pentru asta tot colectivul spitalului este alături de el”, a afirmat dr. Sămărghiţan, medic primar.

Protestul pas cu pas      

Medicii, asistentele şi personalul auxiliar al spitalului s-au strâns în amfiteatrul instituţiei şi l-au aşteptat acolo pe primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, pentru a-i solicita explicaţii despre motivele demiterii echipei manageriale. La sosirea acestuia în spital, o parte dintre angajaţi au scandat „Ruşine!” şi „Hoţii!”, între edilul şef şi protestatari desfăşurându-se discuţii aprinse.

Primarul

Primarul municipiului Hunedoara a invocat raportul Curţii de Conturi şi a susţinut că prejudiciul tebuie recuperat  de la echipa de conducere a spitalului şi de la fosta conducere a Primăriei, din perioada anului 2009, când a fost efectuată achiziţia de echipamente medicale.

„Sunt două motive pentru care echipa managerială a fost schimbată. Primul este că un control al Curţii de Conturi a stabilit un prejucidiu de aproape trei milioane de euro, ce va trebui recuperat în termen de şase luni de zile. Al doilea motiv este faptul că nu s-au respectat indicatorii de performanţă asumaţi prin contractul de management. Curtea de Conturi a stabilit doi vinovaţi: e vorba de managerul spitalului şi fostul primar al municipiului, Ovidiu Hada. Ne vom îndrepta împotriva celor doi pentru recuperarea prejudiciului”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion.

Apel la calm

Afirmaţiile primarului sunt contrazise de fostul manager al spitalului, dr.Bende Barna afirmând că va avea o discuţie cu juristul instituţiei şi cu avocatul său, în legătură cu decizia luată de edilul şef.

El a nu a exclus posibilitatea de a contesta, în instanţă, hotărârea, menţionând că se va supune hotărârii luate de primar, după data de 18 martie, când va intra în vigoare decizia CA al spitalului.

„Vă asigur că activitatea spitalului se va desfăşura în condiţii normale, cât sunt eu manager. Niciodată nu m-am gândit că voi fi manager pe viaţă sau până la pensie. Dacă domnul primar m-ar fi rugat să-mi dau demisia, cred îmi era mai uşor să accept acest lucru, decât modul abuziv în care am fost demis în Consiliul de Administraţie. Acuzele aduse de domnul primar sunt în urma unui control al Curţii de Conturi făcut la Primăria Hunedoara şi în care spitalul nu are nicio implicaţie. Spitalul este simplu beneficiar final în acest contract de leasing (pentru achiziţia de echipamente medicale, n.r.) şi întreaga responsabilitate a cheltuirii banului este a autorităţii contractante, adică a Primăriei”, a afirmat dr.Bende Barna.

Managerul s-a întâlnit apoi cu angajaţii spitalului, care îl aşteptau pe holul din faţa administraţiei. Primit cu aplauze de protestatari, dr. Bende Barna le-a explicat acestora motivele pentru care a fost demis şi le-a spus că echipa managerială nu a greşit atunci când a acceptat echipamentele medicale pentru spital. El i-a îndemnat  pe oameni să se calmeze şi meargă la muncă.

Să vină Arafat

Mai mulţi protestatari au afirmat că vor prezenta situaţia secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, dr.Raed Arafat, căruia îi vor solicita sprijinul pentru ca managerul să nu fie demis.

Pe de altă parte, primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, a afirmat că va numi o conducere interimară la spitalul din localitate, pentru şase luni, şi că dr.Bende Barna va putea candida pentru funcţia de manager după ce va expira această perioadă.

Spitalul municipal „dr.Alexandru Simionescu” din Hunedoara este catalogat ca spital de categoria a treia, asimilabil celor de interes judeţean, are aproape 800 de angajaţi şi 600 de paturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc