Conducerea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a decis să amplaseze în spațiul de la intrarea în Palatul Magna Curia o vitrină special amenajată unde oricine trece pragul acestei instituții de cultură să poată vedea și fotografia replica parțială a celebrei matrițe de bronz de la Sarmizegetusa Regia, piesă descoperită întâmplător în luna iunie a anului 2013. Originalul acestui artefact poate fi și el văzut la MCDR, însă nu foate fi filmat sau fotografiat, fiind păstrat în condiții de maximă securitate și într-un mediu controlat.
Vizitatorii care trec pragul muzeului din Deva au de ieri posibilitatea de a fotografia și filma o replică a unei dintre cele mai preţioase obiecte arheologice descoperite în România: matrița de bronz a bijutierilor daci.
Replica parțială a matriței din bronz de la Sarmizegetusa Regia a fost realizată în primăvara anului 2015, cu ocazia organizării expoziției tematice menționate. Pentru a nu lăsa loc de confuzii cu originalul, replica, realizată de dr. Marius Barbu, arheolog în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, în colaborare cu Paul Cheptea, conferențiar universitar doctor la Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca, a fost confecționată de asemenea din bronz și are o formă de prismă patrulateră, redând pe laturile ei patru dintre cele opt fețe ale artefactului antic.
Cu ajutorul acestei replici s-au putut experimenta diferite tehnici de lucru, care să redea o imagine cât mai apropiată de ceea ce se putea realiza cu ajutorul obiectului antic.
Veche de două milenii, matrița a fost descoperită în timpul unei furtuni din noaptea de Sânziene, în iunie 2013, în situl fostei capitale dacice Sarmizegetusa Regia. Matriţa antică este o piesă masivă, de circa opt kilograme, cu opt feţe, dintre care cele două principale de formă hexagonală, iar celelalte rectangulare. Tema scenelor reprezentate pe matriţă, lupta dintre animale, este foarte veche şi răspândită pe spaţii culturale vaste. Ea este redată cu o grijă deosebită. Istoricii care au cercetat-o în amănunt susţin că o asemenea piesă era destul de costisitoare, astfel că întreaga ei suprafaţă era utilizată.