Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OARZ) aduce la cunostinta crescatorilor si detinatorilor de cabaline intrarea in vigoare a Legii nr.191/2012. Aceasta lege are prevederi precise privind individualizarea, miscarea, sacrificarea, vanzarea, cumpararea animalelor din aceasta specie, precum si alte aspecte ce trebuie respectate. Intrucat si formele de ajutoare de stat, subventii, despagubiri, premii sunt conditionate de incadrarea in prevederii Legii nr.191/2012, iar amenzile celor care incalca legea sunt mari invitam pe toti detinatorii de animale nominalizate in lege sa se informeze si sa se conformeze. Detalii suplimentare se pot obtine de la personalul OARZ Hunedoara dar si de la OARZ din judetele Arad, Alba, Caras-Severin, Timis.
Legea 191/ 2012
– Acordarea de premii, de ajutoare de stat sau de despăgubiri, în condiţiile legii, pentru ecvideele neidentificate şi neînregistrate este interzisă.
– Circulaţia pe teritoriul României a ecvideelor neidentificate şi neînregistrate fără a fi însoţite de documentele prevăzute de normele sanitar veterinare este interzisă.
– Utilizarea pentru identificarea oficială a ecvideelor a unor mijloace de identificare neaprobate de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A),respectiv Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ( M.A.D.R), cu amendă de la 3000 – 5000 lei.
– Comercializarea mijloacelor oficiale de identificare a ecvideelor neaprobate de către A.N.S.V.S.A, respectiv M.A.D.R, cu amenda de la 30.000 – 45.000 lei şi cu interzicerea comercializării în România a mijloacelor oficiale de identificare a acestor animale.
– Comercializarea de către furnizori a mijloacelor oficiale de identificare a ecvideelor imprimate cu coduri de identificare care nu au fost alocate de A.N.S.V.S.A sau, după caz, de M.A.D.R respectivilor furnizori, cu amendă de la 30.000 – 45.000 lei şi cu interzicerea comercializării sau furnizării pe teritoriul României a mijloacelor de identificare a acestor animale.
– Neînregistrarea în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor respectiv în Sistemul de identificare şi înregistrare a ecvideelor de către furnizori a codurilor unice de identificare imprimate pe mijloace oficiale de identificare a ecvideelor furnizate,cu amendă de la 5000 – 7000 lei.
– Neprezentarea deţinătorului / proprietarului ecvideelor pentru efectuarea individualizării, identificării şi înregistrării acestora, neacordarea de către deţinătolrul / proprietarul de ecvidee a sprijinului necesar pentru efectuarea operaţiunilor de individualizare, identificare şi înregistrare a ecvideelor, nepredarea paşapoartelor ecvideelor de către deţinătorul / proprietarul acestora la Oficiul pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie judeţean(O.A.R.Z.) în termen de 7 zile lucrătoare de la moartea animalului, mişcarea ecvideelor între exploataţii, ferme, localităţi, abatoare, târguri, pieţe, expoziţii, centre de colectare fără paşaport cu amendă de la 500 – 1000 lei.
– Deţinerea , vânzarea, înstrăinarea în orice mod a ecvideelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără paşaport, vânzarea/cumpărarea ecvideului fără operarea schimbării proprietarului în paşaport de către autoritatea competentă (O.A.R.Z ) şi netransmiterea paşaportului către noul proprietar, cu amendă de la 800 – 1200 lei.
– Îndepărtarea sau distrugerea microcipului ecvideului în alte situaţii decât în cea a sacrificării animalului în abator, cu amendă da la 1200 – 1600 lei.
– Refuzul da a prezenta la control paşaportul ecvideului la solicitarea Inspecţiei de Stat în Zootehnie şi a medicilor veterinari oficiali, cu amendă de la 1000 – 1400 lei.
– Împiedicarea, refuzul sau neasigurarea de către persoanele fizice şi/sau persoanele juridice a condiţiilor şi mijloacelor necesare desfăşurării activităţilor Inspecţiei de Stat în Zootehnie sau medicilor veterinari oficiali privind implementarea, aplicarea şi verificarea respectării legislaţiei naţionale şi comunitare în privinţa individualizării, identificării şi înregistrării ecvideelor la deţinătorii/proprietarii de ecvidee în cadrul competiţiilor sportive, în cadrul controlului în pieţe, în târguri organizate, pe păşuni, la centrele de colectare a ecvideelor, la abatoare, cu amendă de la 1600 – 2000 lei.
– Netransmiterea de către abator a paşaportului complectat al ecvideului sacrificat, în termen de 48 ore, către O.A.R.Z judeţean unde este înregistrat ecvideeul, sacrificarea ecvideului de către abator fără paşaportul emis pe numele persoanei fizice sau persoanei juridice care prezintă ecvideul la sacrificare, sacrificarea ecvideului de către abator fără citirea codului transmis de către transponder şi fără corelarea dintre codul transmis de transponder şi cel înregistrat în paşaport, cu amendă de la 3000 – 6000 lei.
– Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către medicii veterinari oficiali ai A.N.S.V.S.A pentru suine, ovine, caprine şi ecvidee şi , respectiv de Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. dr. G.K. Constantinescu”, pentru ecvidee.
– Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului – verbal ori, după caz de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul – verbal.