AcasăSTIRIReginele României, Maria – Pasiune și destin

Reginele României, Maria – Pasiune și destin

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva dedică o manifestare cultural-educativă specială personalității Reginei Maria a României, în continuarea prezentărilor ce au ca tematică Reginele României și care au început cu activitatea dedicată Reginei Elisabeta-Carmen Sylva.

Activitatea va avea loc în ziua de 5 martie 2015, ora 1330, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, sub genericul „Reginele României, Maria – Pasiune și destin”, publicul fiind format în principal din elevi de la colegiile și liceele din Deva.

Cu această ocazie va fi prezentată viața și activitatea îndrăgitei Regine Maria, cea care a marcat cu personalitatea ei peste o jumătate de secol de istorie românească. Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea, la 29 octombrie 1875, a acestei regine care, alături de Regele Ferdinand, a jucat un rol covârșitor în făurirea României Mari.

Descendentă a două importante dinastii europene – britanică și rusă – Regina Maria a venit în România la 17 ani și a îndrăgit această țară, a iubit-o cu toată ființa și s-a dedicat trup și suflet binelui Țării. Rolul ei în Primul Război Mondial, prezența ei încurajatoare alături de soldații români, apoi demersurile diplomatice pentru recunoașterea Unirii de către marile puteri au fost tot atâtea linii de forță în care Regina Maria s-a manifestat din plin.

De altfel, pe Arcul de Triumf din București este menționat faptul că Unirea, „dreptatea pentru poporul român” s-a făcut „prin sabia Regelui Ferdinand și gândul Reginei Maria”. „Icoană luminoasă”, așa a fost, pe bună dreptate caracterizată Regina Maria de către oamenii politici cu care a fost contemporană. Rolul ei a fost extrem de important în politică, în viața socială și, cu deosebire, în încurajarea culturii, a literaturii și artelor în perioada interbelică.

Personalitatea Reginei Maria a început din nou să fie studiată și cercetată, după anii comunismului în care orice subiect legat de Casa Regală era pus la index. Există atâtea locuri în România și în alte țări care îi păstrează memoria, care poartă amprenta personalității sale fascinante: Pelișorul, Castelul Bran, Castelul de la Balcic. Au fost publicate memoriile și jurnalul Reginei Maria, s-au organizat și se organizează numeroase manifestări culturale menite să-i prezinte personalitatea de un patriotism exemplar, emoționant, un model mereu demn de urmat. Emblematice rămân cuvintele din testamentul Reginei Maria, cuvinte care impresionează și astăzi, la peste opt decenii de la scrierea lor: „Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.” Manifestarea pe care Biblioteca o organizează are tocmai acest scop: să păstreze vie memoria acestei regine-efigie a istoriei noastre.

Pe baza prezentării făcute, elevilor li se vor adresa întrebări, cei care vor răspunde corect fiind recompensați cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc