AcasăSTIRIRegalul pianelor la Oradea. Începe a doua ediție a Festivalului Résonnance

Regalul pianelor la Oradea. Începe a doua ediție a Festivalului Résonnance

Oradea este pentru a doua oară gazdă a Festivalului Résonnance, melomanii bihoreni fiind invitaţi  în 25 și 26 octombrie la un spectacol al cărui cap de afiş este pianista Elizabeth Sombart, dar şi la o conferinţă oferită de filozoful şi teologul Éric de Rus.

Fundaţia Résonnance, înfiinţată în 1998 în Elveţia de către pianista Elizabeth Sombart, şi-a propus să ducă muzica clasică acolo unde ea nu se face auzită, în spitale, cămine de bătrâni şi chiar închisori. Résonnance, organizaţie prezentă astăzi în şase ţări – Franţa, Italia, Belgia, România, Spania şi Liban – vrea concomitent să descopere, să educe şi să promoveze tinerii pianişti talentaţi.

Anul acesta, festivalul cuprinde două evenimente. Primul este un concert de gală programat pe 25 octombrie, de la ora 19, pe scena Teatrului Regina Maria, unde va concerta pianista Elizabeth Sombart, întemeietoarea fundaţiei culturale şi umanitare Résonnance. Renumita pianistă va interpreta Concertul nr. 2 de Frederic Chopin, în versiunea pentru pian şi cvartet de coarde. Alături de ea, pe scenă va urca şi Cvartetul Regal din România, înfiinţat în 2010, format din Radu Chişu (vioara I), Mircea Lazăr (vioara a II-a), Gabriel Silişteanu (violă) şi Octavian Lup (violoncel).

Născută în Strasbourg, Elizabeth Sombart a început să studieze pianul de la vârsta de 6 ani şi a debutat la 11. Ulterior, a părăsit Franţa natală pentru a se perfecţiona cu maeştri precum Bruno Leonardo Gelber la Buenos Aires, Peter Feuchtwanger la Londra, Hilde Langler-Rühl la Viena, şi Sergiu Celibidache la Universitatea din Mainz.

De-a lungul carierei, Sombart a cântat în câteva dintre cele mai prestigioase săli de concerte din lume, precum Carnegie Hall (New York), Théâtre des Champs-Élysées (París), Wigmore Hall (Londres), Konzertgebouw (Amsterdam), Suntory Hall (Tokio), Herkulessaal (Munchen) şi Palau de la Música (Barcelona). În 2006 Ministerul Francez al Afacerilor Externe a ridicat-o la rangul de Cavaler al Ordinului Naţional de Merit, iar în 2008 a primit titlul de Cavaler al Artelor şi Literelor.

lavinia-dragosÎn cadrul galei programate la Teatrul Regina Maria, orădenii o vor putea asculta şi pe Lavinia Dragoş – cea care conduce filiala Résonnance România –  care va interpreta Cvintetul cu pian în la minor al lui A. Dvorak, precum şi recitalul unui tânăr orădean care astfel a primit şansa să-şi arate talentul de faţă cu artişti consacraţi.

Biletele pentru Gala Résonnance s-au pus în vânzare la agenţia Teatrului şi pe biletmaster.ro, la preţuri cuprinse între 20 şi 35 lei, în funcţie de locul în sală.

Festivalul Résonnance mai programează la Oradea şi o conferinţă pe tema „O viaţă în slujba sinelui”, susţinută de francezul Éric de Rus, specialist în filozofie şi teologie, profesor la Centrul Pedagogic Madeleine Daniélou de lângă Paris. Éric de Rus a consacrat două studii gândirii evreicei Edith Stein, convertită la catolicism, care a murit în 1942 în camerele de gazare de la Auschwitz, fiind canonizată în 1998 sub numele de Tereza Benedicta a Crucii, autoare a unor lucrări filozofice şi pedagogice.

„Conferinţa are menirea de a ne introduce în gândirea lui Edith Stein, pornind de la tema interiorităţii persoanei umane şi urmărind marile etape ale itinerariului său. Prin existenţa ei, Edith Stein face mărturie că omul poate accede la cel mai înalt adevăr şi să realizeze vocaţia sa de iubire prin dăruirea de sine”, spun organizatorii.

Conferinţa va avea loc pe 26 octombrie, de la ora 19, în Sala Mare a Primăriei, iar intrarea va fi liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: