Medicii de familie ar putea fi recompensați pentru cazurile de cancer depistate de către aceștia în fază incipientă, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Potrivit ministrului Sănătății, marea problemă în România este că pacienții sunt descoperiți cu cancer în stadii avansate, lucru care face boala greu tratabilă dar și costisitoare.
[pull_quote_center]Încercăm în aceste discuții cu medicii de familie să-i luăm parteneri și pentru orice pacient descoperit în stadiu incipient cu o asemenea afecțiune acei medici să fie compensați. Plata se va face pe rezultat, pe cazurile incipiente detectate”, a precizat Nicolae Bănicioiu la Forumul Pacienților.[/pull_quote_center]
Cu propunerea Ministerului Sănătății (MS) de a stimula medicii de familie pentru a face screening în cazul anumitor boli grave este de acord și președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae. El a spus că medicul de familie ar putea fi un „paznic” care la primele semne de boală să trimită pacientul la medicul specialist. Astărăstoae a precizat că depistarea precoce și instituirea tratamentului pentru anumite afecțiuni, cum este cancerul, ar putea duce la vindecare.
[pull_quote_center]Trebuie să se găsească o metodă pentru a stimula medicii de familie să intre în echipe pluridisciplinare și să se ocupe de acele afecțiuni care au prevalență mică, dar mortalitate mare. Nu e atât de dificil pe cât ar părea să se facă acest lucru. Poate în punerea în practică să apară dificultăți”, a mai declarat Astărăstoae.[/pull_quote_center]