Războiul din frigider continuă

0
996

Am asistat zile şi săptămâni la ceeace pare a fi un adevărat „război alimentar”. S-a putut observa astfel că există mecanisme de protecţie internă şi europeană eficiente,dar şi multe slăbiciuni ale aceluiaşi sistem.Slăbiciuni ce se alimentează din autosuficienţa unora,perpetuarea unei legislaţii stufoase,aplicată pe sponci sau  uneori deloc. A fost nevoie de scandalurile cu lapte contaminat,carne de cal în loc de carne de vită,legume şi fructe cu grad de contaminare cu pesticide de-a dreptul toxic şi multe altele,pentru ca într-un târziu să înceapă să se facă ordine. Am aflat  astfel cât de vulnerabili suntem în privinţa hranei,cât de uşor se poate ajunge la „otrava din frigider”,cum de altfel am mai fost avertizaţi. Doar după acest şir de scandaluri s-a dat semnalul demisiilor şi demiterilor la nivel central şi local. Pesimiştii spun că ceeace vedem e doar vârful aisbergului.Dar aflăm toate astea pe pielea şi sănătatea noastră.Unde sunt prevenţia sau siguranţa mult clamată? Comunicatele ANSVSA abundă de date despre acţiuni şi măsuri altfel bune,dar care ar fi trebuit să-şi arate eficienţa cu mult înainte de  a ajunge răul pe masa consumatorului. Şi totuşi nu iese fum fără foc.

Au fost oprite de la vânzare şi distruse 193 de tone de lapte contaminat cu aflatoxină.Lapte ce provine  din import, dar se pare că şi din 34 de ferme de creştere a vacilor de la noi,Aceste ferme au fost somate să înceteze livrarea laptelui până la remedierea situaţiei.S-au distrus şi 104 tone de produse lactate în care procentul de aflatoxină era de 3 ori mai mare decât limita maximă admisă. Au fost stabilite şi cauzele,utilizarea furajelor necorespunzătoare.Şi atunci întrebăm: unde sunt specialiştii care trebuiau să supravegheze nutriţia vacilor şi dacă mai există laboratoarele pentru controlul calităţii furajelor? Oricare ar fi răspunsul la aceste întrebări,răul se pare că a fost făcut!Poate garanta cineva că nu s-a comercializat şi în trecut lapte contaminat? Mai aflăm apoi că există şi producători lacomi şi frauduloşi.În Ploieşti a fost găsit acel „fraudulos” care a fabricat mici din carne de vită şi cal.Magazinele din 36 de judeţe i-au distribuit marfa. Până şi unele conserve de carne de vită au fost contaminate cu ceva carne de cal.Nu mult,doar 1%,ne liniştesc în mod ştiinţific cei ce au elaborat comunicatul instituţiei ce veghează la siguranţa alimentelor.Ce dacă unele din conserve au fost deja consumate!

În schimb nu trebuie să fim total pesimişti.Sunt şi străini răuvoitori care afectează interesele producătorilor români.S-a dovedit clar că societatea din Braşov care a exportat carne de curcan în 3 ţări vestice este cinstită.Carnea de curcan nu a fost contaminată cu antibiotice. In concluzie s-ar putea spune stimaţi consumatori că puteţi dormi liniştiţi deoarece cei plătiţi din banii dumneavoastră veghează. Despre legumele şi fructele  din import,contaminate cu pesticide,deocamdată nimic nou.

În ceeace ne priveşte rămânem în continuare vigilenţi şi vă vom ţine la curent.Dar,sincer vorbind n-am vrea să mai apară şi seria a -III-a la „Războiul din frigider”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.