AcasăSTIRIRaed Arafat, despre prelungirea carantinei în Timiș: Nu a fost un afront...

Raed Arafat, despre prelungirea carantinei în Timiș: Nu a fost un afront la adresa autorităților din Timiș. Scopul măsurii a fost să nu se piardă impactul carantinării din ultimele 14 zile

[ad_1]

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a explicat luni seara motivele pentru a decis menținerea măsurilor de carantinare asupra municipiului Timișoara și a celor patru localități limitrofe.

Precizările lui Arafat vin în contextul comentariilor și atacurile recente la adresa sa, una dintre reacțiile dure venind din partea președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, care a declarat luni că decizia șefului DSU este un abuz și nu are temei juridic.

Arafat susține că menținerea carantinei a fost măsură excepțională și provizorie, care a avut ca bază legală articolul 7^1 din Legea 20 de aprobare a OUG 11 din 2020.

Potrivit șefului DSU, recomandarea de carantinare a municipiului Timișoara și a două dintre localitățile limitrofe a fost făcută de DSP Timiș și trimisă către INSP. INSP a avizat propunerea de carantinare și a recomandat ca localitățile care nu se aflau în propunerea DSP să rămână și ele în carantină din considerente de sănătate publică, mai ales că în ambele localități incidența este înca ridicată.

Secretarul de stat spune că, în cadrul sedinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, unde trebuia să se facă propunerea de prelungire a măsurii, au fost mai multe voturi împotrivă și abțineri exprimate de unii membri ai comitetului nefiind posibilă atingerea unei majorități de două treimi din voturi, ceea ce a făcut imposibilă luarea unei decizii concrete, în pofida faptului că recomandările specialiștilor au fost pentru continuarea măsurilor de carantinare a Timișoarei și a localităților limitrofe.

“Masurile de carantinare aplicate in majoritatea localitatilor vizate, inclusiv in Timisoara, nu au fost niciodata masuri dure care sa limiteze miscarea si deplasarile sub o forma de inchidere totala. Intotdeauna s-au luat masuri care sa permita pe mai departe sectorului economic sa-si continue activitatile, dar, cu mici exceptii, unde impactul in domeniul sanatatii publice poate fi unul semnificativ.

– Astfel de masuri de carantinare pot duce la reducerea incidentei si a impactului asupra sectorului sanitar, insa ele au nevoie de o perioada de timp, care de regula dureaza mai mult de 14 zile, mai ales cand masurile luate nu se inscriu la capitolul unei închideri totale. De asemenea, imbunatatiri nu vom putea vedea, daca masurile nu sunt respectate si implementate in totalitate.

– Municipiile mari, care au mai fost carantinate, cum ar fi Alba-Iulia, Sibiu, Baia Mare…etc. au necesitat prelungiri succesive ale masurilor in scopul  reducerii incidentei. De altfel, incidentele din ultimele patru zile de la nivelul municipiului Timisoara arata ca este un platou cu cifre foarte apropiate ce poate insemna ca in urmatoarea perioada sa inceapa scaderea treptata a acesteia.

Avand in vedere cele explicate mai sus, am luat decizia de a pastra masurile stabilite acum 14 zile pentru inca 72 de ore. Aceasta masura reprezinta un ragaz care sa permita luarea unei decizii definitive la nivelul comitetului judetean sau a celui national. Astfel, juristii pot analiza speta pentru a propune o solutie, luand in considerare recomandarile venite din partea specialistilor din domeniul sanitar. Decizia de la nivelul DSU a fost luata in urma mai multor discutii si consultari, inclusiv cu colegii din cadrul Ministerului Sanatatii si cu colegii din cadrul INSP. Decizia nu a fost luata ca un afront la adresa autoritatilor din Timis, ci ca pe o masura de prevenire  pentru a nu pierde impactul carantinarii din ultimele 14 zile. Asa cum am mai explicat, masura este una provizorie, si are aplicabilitate pana in ziua de Miercuri, ora 24:00. Daca nu se gaseste o solutie pana atunci, aplicabilitatea masurii de pastrare a carantinarii inceteaza si ramane sa vedem cum va evolua situatia fara masurile respective, cu riscul producerii unui posibil impact negativ asupra populatiei.

In concluzie, atacurile si reprosurile nu isi au locul in astfel de situatii. Noi, cu totii, insititutii centrale, judetene, sau locale dar si populatia, trebuie sa lucram impreuna pe cele doua directii, si anume, reducerea impactului si limitarea infectarilor, in paralel cu vaccinarea unui numar cat mai mare din populatie, in urmatoarea perioada. Astfel, mergand pe aceasta directie, ne vom putea permite sa revenim la o viata cat mai aproape de normalitatea pe care am cunoscut-o inaintea pandemiei. In aceste conditii, singura logica este cea a interesului public, unde nu ar trebui sa aiba loc orgolii, dispute politice, inter-institutionale sau personale.

La nivelul DSU, alaturi de colegii mei, vom ramane deschisi pentru a colabora si pentru a sprijini orice institutie sau persoana care are nevoie de sprijinul nostru”, a transmis Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

Citește și

Președintele CJ Timiș: “Carantina a fost prelungită în mod abuziv, fără temei juridic”. Alin Nica propune trei direcții pentru gestionarea pandemiei

Marilen Pirtea: Carantinarea prelungită a Timişoarei putea fi prevenită prin măsuri anterioare, luate responsabil

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz: Salut hotărârea de a continua carantina. Este necesară pentru a preveni un colaps al sistemului sanitar

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, despre prelungirea carantinei: Este o bătaie de joc la adresa timișorenilor

Timișoara și cele patru comune limitrofe rămân în carantină. Decizie a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat

Dominic Fritz: DSP a propus continuarea carantinei în localităţile cu primari USR PLUS şi PSD şi ridicarea în cele cu primari PNL

Timișoara și cele patru comune limitrofe ies din carantină

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc