AcasăSTIRIRadu Igna, scriitorul-dascăl

Radu Igna, scriitorul-dascăl

Ori de câte ori Biblioteca Județeană organizează sărbătorirea unui scriitor, a unui om de cultură din județul nostru, ea face un gest de prețuire pentru cei care făuresc cultură, iar acest lucru reprezintă o îndatorire de onoare a bibliotecii noastre. Am fost, suntem și vom fi întotdeauna alături de scriitorii noștri și nu uităm să le mulțumim pentru faptul că, datorită lor, suntem tot mai bogați spiritual.

La începutul lunii noiembrie l-am serbat pe scriitorul Radu Igna, dascăl și intelectual de mare profunzime, cel care ocupă un loc aparte printre scriitorii hunedoreni. Au venit în număr mare prieteni, colegi, admiratori ai omului și scriitorului Radu Igna. Sigur că nu e ușor să cuprinzi în câteva cuvinte viața și creația unui om, a unui scriitor hărăzit cu talent, cum este Radu Igna. Așa cum atât de elegant și de sugestiv mărturisește, cu o modestie și o discreție proprii marilor spirite, în viața lui nu s-a întâmplat nimic deosebit: a scris niște cărți… Dar aceste cărți reprezintă o valoare, aceste cărți au îmbogățit literatura română, aceste cărți pot sta cu cinste alături de cărțile oricărui prozator consacrat.

Ca un dar făcut confratelui său în ale scrisului, scriitorul Constantin Stancu, în acest an aniversar, a scos de sub tipar un volum dedicat personalității și creației lui Radu Igna, carte ce se intitulează „Lecția discretă de umor și viață în opera lui Radu Igna”. Într-adevăr, cine îl cunoaște pe Radu Igna, cine i-a citit cel puțin o carte – despre Țara Hațegului, despre Istanbul, nuvelele și romanele sale – știe că întreaga existență și creație a acestui scriitor este așezată sub semnul unei discreții și a strădaniei de a fi scriitor în adevăratul înțeles al cuvântului. Deși, asemenea lui Tudor Arghezi, a venit relativ târziu în literatură, a publicat la vârsta la care nu mai era tânăr, Radu Igna s-a impus de la început cu proza lui, cu volumele sale, în fața unei critici literare exigente și a unui public cititor care știe să deosebească talentul de grafomanie.

Anii în care a fost dascăl de limba și literatura română și de limba engleză, anii în care a format zeci de generații de elevi, l-au ajutat să observe atent o lume căreia încerca să-i deslușească rosturile. A acumulat o uriașă experiență de om, de profesor, experiență pe care a transpus-o în pagini de proză care, de la început, a atras atenția criticii literare. Târziu, cu o modestie devenită proverbială, specifică unor caractere alese, Radu Igna a îndrăznit să publice, să vină în lumea literară în care s-a remarcat ca o voce puternică, expresivă, de o mare forță epică.

Fiecare pagină semnată Radu Igna este o frântură de viață adevărată, eroii săi trăiesc la cote maxime, sunt personaje convingătoare, își pun întrebări despre lumea tot mai complicată în care le este dat să-și ducă zilele. Autorul stăpânește perfect tehnicile prozei, fie că e vorba de roman, nuvelă, schiță, știe să investigheze străfundurile sufletești ale personajelor, știe să le dea viață și strălucire, știe să le facă credibile și adevărate.

Dincolo de lumea eroilor din proza lui Radu Igna, dincolo de cărțile de ficțiune, impresionează la scriitorul-dascăl paginile extraordinare dedicate Țării Hațegului, acelor locuri în care scriitorul a trăit cea mai mare parte a vieții și de care s-a atașat cu tot sufletul. De aceea, ani de zile a scormonit arhive, a citit documente, a stat de vorbă cu oameni de toate categoriile sociale ca să afle, ca să consemneze, ca să aștearnă pe hârtie pagini de referință despre această zonă a României în care, se știe, s-a plămădit poporul nostru. Istoria, geografia, etnografia, tot ce e legat de Țara Hațegului a trecut prin filtrul plin de dragoste al scriitorului, o dragoste discretă, dar cu atât mai profundă și mai adevărată. Locuri, oameni, întâmplări, evocări, amintiri despre Țara Hațegului și „vocația culturală” a ei, toate convertite în pagini de carte, fac parte din tezaurul literar pe care Radu Igna îl lasă tuturor celor care se simt legați de acest colț de țară.

Toate acestea reprezintă doar o mică parte din ceea ce s-ar cuveni spus despre scriitorul Radu Igna, despre tot ceea ce creația lui înseamnă pentru cultura hunedoreană. Biblioteca Județeană i-a oferit o biobibliografie în semn de prețuire pentru întreaga sa viață și activitate literară. Este o mică ofrandă pentru un mare și important scriitor.

Ca semn de recunoștință i s-a mai oferit dascălului și scriitorului Radu Igna din partea Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva o Diplomă de excelență pentru întreaga contribuție la afirmarea spiritualității hunedorene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc