AcasăSTIRIProiect pentru ... roșiile de altădată

Proiect pentru … roșiile de altădată

Nu mai puțin de  440.000 de euro vor fi investiți într-un proiect demarat la Timişoara sub administrarea Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. Proiectul cercetează soiurile locale de roşii, ceapă, usturoi şi fasole, tolerante la secetă şi salinitate.

Principalele activităţi se referă la colectarea, identificarea şi caracterizarea soiurilor autohtone de tomate, ceapă, usturoi şi fasole, tolerante la salinitate, în vederea creării unei baze de date online. În plus, va fi creată o colecţie de soiuri locale vechi, valoroase din punct de vedere calitativ şi productiv, care să poată fi folosite atât ca material semnicer, cât şi în programele de ameliorare, în vedere obţinerii de noi soiuri sau hibrizi mai bine adaptaţi la condiţiile de mediu.

„Dat fiind faptul că România este una dintre ţările europene cu întinse suprafeţe agricole a căror producţie este afectată de excesul de săruri din sol, iar îmbunătăţirea calităţii acestor soluri prin irigare şi drenaj ar necesita investiţii mult prea mari, proiectul îşi propune să identifice şi să amelioreze populaţii locale tolerante la saraturarea solului, oferind o soluţie mai accesibilă fermierilor”, explică prof.dr. Radu Șumălan, coordonatorul proiectului.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, Centrul de Cercetări Biologice al Grădinii Botanice „Vasile Fati” Jibou şi Institutul pentru Ştiințele Vieţii de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc