AcasăADMINISTRATIEProiect: 20 de dinozauri vor putea fi văzuţi într-un muzeu, lângă Haţeg

Proiect: 20 de dinozauri vor putea fi văzuţi într-un muzeu, lângă Haţeg

Un proiect îndrăzneţ al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara îşi propune să pună în valoare potenţialul turistic extraordinar al zonei Haţeg, în imediata apropiere a comunei General Berthelot fiind prevăzut să apară primul muzeu în aer liber în care vor putea fi văzute 20 de machete de dinozauri, construite în mărime naturală.

„Suprafaţa terenului pe care se doreşte amenajarea acestui parc este de 42.135 mp. Parcul va adăposti un număr de aproximativ 20 de exponate, organizate în jurul a 10 scene. Se vor regăsi machete ale tuturor dinozaurilor descoperiţi în Ţara Haţegului la dimensiuni reale, precum şi machete ale altor dinozauri, din aceleaşi specii, dar din alte zone, pentru a reliefa diferenţa de talie dintre aceştia şi dinozaurii din Ţara Haţegului”, se arată într-o hotărâre adoptată de consilierii judeţeni.

Proiectul mai prevede reabilitarea Castelului şi a domeniului Nopcsa, din satul Săcel, complexul aflându-se acum într-o stare avansată de degradare. Domeniul de la Săcel a fost căminul lui Franz Baron Nopcsa, cel care a descoperit primele fosile de dinozauri pitici din Ţara Haţegului.

Ţara Haţegului este unică în România prin siturile cu fosile de dinozaur de la Săcel-Sânpetru (unde s-au descoperit schelete) şi la Tuştea, comuna General Berthelot (localitate celebră în lume prin cuiburile cu ouă de dinozaur găsite acolo).

În acest context, CJ Hunedoara doreşte să înfiinţeze, în colaborare cu Universitate Bucureşti, un centru de cercetare denumit „Institutul de  Educaţie şi Cercetare Paleontologică  Nopcsa”. Acesta ar urma să devină un element central al cercetărilor de teren în geologie, paleontologie şi paleobiologie din România, cu scopul de  a continua, neîntrerupt, munca începută de Franz Baron Nopcsa.

Finanţarea proiectului ar putea proveni prin mecanismul EEA Grants & Norwegian Grants, pe linia de finanţare 2009-2014. Conform informaţiilor de până acum, grantul poate acoperi un procent de 85% din costurile proiectului, restul urmând să fie asigurat din fonduri ale administraţiei locale, centrale sau regionale, conform legislaţiei în vigoare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc