Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a anunțat că pleacă vineri, 15 februarie, la București pentru a semna trei proiecte cu finanțare europeană depuse în anii 2011 și 2012. Totalul sumelor atrase pentru cele trei proiecte se apropie de 2 milioane de euro.
Primul dintre aceste proiecte se referă la reabilitarea unei clădiri destinată persoanelor aflate în dificultate și pe care primarul dorește să o transforme într-un spațiu unde vor fi tratate persoane cu accidente vasculare, cu dizabilități, sau care suferă de Parkinson sau Alzheimer. Valoarea: 650.000 de euro.
Unul dintre proiecte prevede reabilitarea unei clădiri pentru persoane aflate în dificultate. Se doreşte îmbunătăţirea serviciilor sociale în Timişoara prin crearea, în cadrul direcţiei sociale, a unui centru de zi. Acesta va fi găzduit de o clădire, acum dezafectată, de pe strada Plavoşin şi dotarea acesteia cu aparatură adecvată. Aici vor fi tratate persoane cu accidente vasculare, Alzheimer, Parkinson, persoane cu dizabilităţi. Termenul de realizare este de 12 luni, a declarat pentru stiridinvest.ro primarul Robu.
Cel de-al doilea proiect care urmează să fie demarat în viitorul apropiat se referă la instalarea unui sistem de supraveghere și prevenire a infracțiunilor – un așa numit Big Brother – care presupune instalarea de camere video în oraș și crearea unui dispecerat central pentru urmărirea în timp real a punctelor supravegheate video. Valoarea 690.000 euro.
Al doilea proiect se referă la realizarea unui sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea infracţiunilor prin instalarea de camere video în spaţii publice. Se va crea un dispecerat central de monitorizare în cadrul Poliţei Locale pentru urmărirea în timp real şi creşterea gradului de operativitate în intervenţie. Locurile în care vor fi instalate camere sunt pieţe publice, principalele intersecţii şi în zona gării. Proiectul are termenul de realizare de 15 luni, spune Nicolae Robu.
Al treilea proiect pe care primarul Robu îl va semna este cel pentru finanțarea construcției unui centru de zi pentru îngrijirea copiilor în Dumbrăvița.
Durata de implementare este de 27 de luni. Proiectul vizează crearea centrului de zi pentru îngrjiirea copiilor în comuna Dumbrăviţa prin reabilitarea unei construcții existente şi asigurarea dotărilor sociale necesare pentru furnizarea unor servicii de îngrijire a copiilor. 216 de copii cu vârste de până la 14 ani, provenind din familii cu dificultăţi din punct de vedere material vor fi îngrijiţi aici, a declarat în final primarul municipiului Timișoara.