AcasăADMINISTRATIEPrimarul Orăștiei cere anularea ordinului de carantinare zonală și reevaluarea incidenței: „Ordinul...

Primarul Orăștiei cere anularea ordinului de carantinare zonală și reevaluarea incidenței: „Ordinul nu a fost publicat până la această oră în Monitorul Oficial. Nu este în vigoare”

[ad_1]

Primarul Orăștiei, Ovidiu Bălan, a declarat luni că instituirea carantinei zonale pentru municipiu s-a făcut subiectiv și netransparent, iar ordinul de carantinare nu a fost publicat până la această oră în Monitorul Oficial, deci nu este în vigoare. Primarul solicită autorităților o reevaluare a factorilor de risc, a incidenței cazurilor de COVID-19 și anularea ordinului de carantinare zonală pentru municipiul Orăștie.

Cum s-a ajuns la decizia de carantinare

Potrivit primarului Orăștiei, în 26 martie DSP Hunedoara a întocmit și aprobat Evaluarea   de   risc pentru municipiu, pe care a transmis-o Institutului Național de Sănătate Publică, care în aceeași zi a și avizat-o.

În 27 martie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara a adoptat Hotărârea nr. 49 privind propunerea instituirii carantinei zonale în municipiul Orăștie, propunere pe care a înaintat-o Departamentului pentru Situații   de   Urgență (DSU).  Șeful DSU, Raed   Arafat, a emis în aceeași zi Ordinul privind instituirea măsurii de carantină zonală pentru municipiul Orăștie, acesta urmând să fie publicat în Monitorul Oficial.

CJSU a adoptat în baza acestui ordin Hotărârea nr. 50 din 28 martie privind instituirea carantinei zonale în municipiul Orăștie, iar la art.1 (2) se prevede că acesta se aprobă, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Carantina intra în vigoare duminică, 28 martie, începând cu ora 8.00.

Ovidiu Bălan a transmis luni, pe pagina oficială de Facebook, mai multe motive pentru care consideră că măsura carantinei a fost instituită subiectiv și netransparent. Redăm mai jos motivele enumerate de primarul Orăștiei.

“1. Evaluarea de risc a fost făcută după ce incidența pe raza municipiului Orăștie a crescut peste 6/1000, după o formulă care nu poate fi verificată (Hotărâre nr.20 din 25.03.2021 – Art.4 – (1) Prin ”incidența cumulată în ultimele 14 zile” se înțelege incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se  realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcția pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date. (2) Zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate în aplicația”corona-forms”, Serviciul de Telecomunicații Speciale va prezenta automat, la ora 10:00, pe platforma “alerte.ms.ro” rezultatul calculului ratei de incidență conform formulei de la alin. (1).

În  datele   primite  de  la  Centrul   Județean de Coordonare  și  Conducere  a Intervenției Hunedoara, transmise oficial pe adresa primăriei și cele ale Spitalului Municipal Orăștie, numărul de cazuri este mult mai mic decât cel raportat în statistică. Mai mult decât atât, pe listele primite de la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Hunedoara în data de 28 martie se regăsesc persoane decedate din data de 22 martie 2021.

2. În data de 26.03.2021 incidența în Orăștie era de 6.08, astfel că dacă se retrag persoanele decedate din liste, incidența scade sub 6/1000

3. Orăștia are 3 aparate  RT PCR cu 3 probe pe oră la care se adaugă testele rapide antigen făcute în urgența spitalului astfel că, în ultimele 14 zile  s-au procesat peste 700 de teste

4.  În  săptămâna 15.03.2021  și  în  săptămâna 21.03.2021  la  Spitalul Municipal   Orăștie au  fost   confirmate   62   de   cazuri,   iar  în săptămâna următoare 57 de cazuri, ceea ce denotă tendința de scădere a numărului de cazuri nou confirmate la nivelul municipiului Orăștie

Exemplu: în această perioadă, a crescut numărul de testări (agenții economici locali testează un număr mare de angajați) ceea ce este firesc să conducă la un număr mai mare de posibili confirmați.

De asemenea nu putem să nu observăm faptul că la evaluarea de risc și incidență similare, sau  chiar mai mari (Cluj, București, etc.) ‼️NU‼️ s-au  instituit măsuri de carantinare zonală. Acest fapt arată subiectivitate (altă culoare politică sau grad de influență politică la nivel de județ conduce la risc major de carantinare zonală?!)?!

Ne exprimăm îngrijorarea față de modul discreționar în care se iau deciziile de carantinare zonală, la nivel județului Hunedoara.

Suntem preocupați  de sănătatea populației,   dar   în   egală   măsură   și   de menținerea locurilor de muncă pentru cetățenii municipiului nostru”.

Primarul Ovidiu Bălan atrage atenția că ordinul de carantinare nu a fost publicat până la această oră în Monitorul Oficial, deci nu este în vigoare, și consideră că se impune o reevaluare a factorilor de risc și a incidenței, precum și anularea ordinului de carantinare zonală pentru municipiul Orăștie.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc