AcasăADMINISTRATIEPrimarii din Arad și Oradea se ”bat” în oferte pentru atragerea Universității...

Primarii din Arad și Oradea se ”bat” în oferte pentru atragerea Universității Central-Europene de la Budapesta

”Război” de oferte între primarii de la Arad și Oradea pentru atragerea Universității Central-Europene de la Budapesta, după ce guvernul maghiar a interzis funcționarea instituțiilor de învățământ finanțate din afara Ungariei.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, și primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, se întrec în declarații care mai de care mai interesante, cu scopul de a atrage Universitatea Central-Europeană (CEU) de la Budapesta. Așa după cum se știe, Parlamentul ungar a votat, marți, o lege controversată care ar putea conduce la închiderea Universității Central Europene (Central European University — CEU), creată în anul 1991 de miliardarul George Soros. Legea prevede, în special, nerecunoașterea diplomelor emise de instituții de învățământ străine care nu au corespondent și în țările de origine ale respectivelor instituții. Acest act normativ a fost conceput special cu dedicație împotriva CEU și mai prevede că pentru autorizarea funcționării unei universități străine este necesar un acord între Ungaria și statul de origine al respectivei instituții de învățământ, în cazul CEU fiind vorba de SUA, unde însă învățământul ține de competența fiecărui stat federal.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat joi, într-o conferință de presă, că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu oficiali din Primărie s-a luat decizia de a se înainta o ofertă Universității Central-Europene pentru relocarea de la Budapesta în municipiul Arad. Potrivit lui Falcă, municipalitatea a identificat în Arad două clădiri cu un total de peste 6.000 de metri pătrați pentru procesul educativ, cazarea studenților și servirea meselor, care vor fi puse la dispoziție CEU.

”Constatând îngrădirile care au loc astăzi în Ungaria față de Universitatea Central-Europeană, urmare ultimelor hotărâri ale Parlamentului de la Budapesta privind acreditatea universităților, am decis să transmitem o scrisoare de solidaritate și o ofertă de relocare în Arad. Orașul nostru face parte din aceeași cultură central-europeană, credem în aceleași valori care au făcut ca această universitate să aibă motivația de a educa generații întregi. Mulți români, chiar și arădeni, au studiat aici, de aceea am convenit să trimitem această ofertă din partea unui oraș cu acces foarte bun, având autostradă, cale ferată pan-europeană și aeroport internațional”, a declarat Gheorghe Falcă.

Privitor la cele două clădiri identificate de municipalitate și care ar pute fi puse la dispoziția CEU pentru relocarea acesteia la Arad, Gheorghe Falcă a afirmat că una, cu parter și 2 etaje, totalizând 4000 de metri pătrați, ar putea fi folosită pentru procesul educativ, iar cea de a doua, cu 75 de camere și spații pentru servirea mesei, totalizând o suprafață disponibilă de 2000 de metri pătrați, ar putea fi cămin studențesc.

Nu în ultimul rând, edilul a susținut că CEU ar urma să primească spații și în Cetatea Aradului, în momentul în care obiectivul va intra în circuitul civil, peste câțiva ani.

Totodată, el spus că îi va transmite președintelui CEU, Michael Ignatieff, că oferta poate fi prezentată în detaliu la Budapesta.

La rândul său, primarul orădean Ilie Bolojan, a declarat joi, pe o pagină de socializare, că ar fi o idee bună ca Universitatea Central-Europeană (CEU) de la Budapesta să funcționeze în viitor la Oradea.

”În condițiile în care Ungaria și-a modificat legislația privind funcționarea instituțiilor de învățământ acreditate și în alte țări, ceea ce va face ca Universitatea Central Europeană (CEU) să nu mai poată funcționa la Budapesta, cred că ar fi o idee bună să facem o ofertă acestei universități de prestigiu pentru a funcționa în viitor la Oradea. Am câștiga un centru de excelență cu deschidere internațională pentru orașul nostru și am dovedi încă o dată vocația central-europeană a orașului Oradea”, a postat primarul Bolojan pe pagina sa de facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc