AcasăADMINISTRATIEPrimăria Arad primește 10 milioane de franci elvețieni. Vezi pentru ce.

Primăria Arad primește 10 milioane de franci elvețieni. Vezi pentru ce.

Reabilitarea reţelelor de distribuţie şi transport a energiei termice şi extinderea sistemului de iluminat public cu implementarea soluţiilor de alimentare cu energie electrică din sisteme fotovoltaice sunt cele două proiecte pentru care Aradul urmează să primească 10 milioane de franci elvețieni (CHF).

Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunțat într-o conferință de presă că instituția pe care o conduce a câştigat două proiecte finanțate din fonduri europene, în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român (PCER). Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice din cadrul Consiliului Federal Elveţian a aprobat 10 schiţe de proiect depuse de 4 oraşe beneficiare ale finanţării acordate în cadrul Obiectivului 1 al Ariei de Concentrare Tematică „Mediu şi Infrastructură” din cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, proiecte care au o valoare cumulată de peste 38 de milioane de franci elvețieni, din care peste 33 de milioane CHF reprezintă contribuţia partenerilor elveţieni). Din această sumă, partea care revine municipiului Arad pe cele două proiecte de infrastructură totalizează 10 milioane CHF, cofinanțarea pe care trebuie să o suporte administrația locală fiind de 15%. 

Am primit ieri documentele care confirmă că am câştigat, pe proiectul româno-elveţian, pe două componente, 10 milioane de franci elveţieni. Aprobarea proiectelor noastre s-a realizat pe 11 iulie. Este vorba de proiectul de reabilitare a reţelelor de distribuţie şi transport a energiei termice în Municipiul Arad şi transformarea punctului termic Aradul Nou, pentru care s-au aprobat 6,27 milioane de franci elveţieni, cu 80.000 de franci elveţieni bani pentru asistenţă, şi un proiect de extindere a sistemului de iluminat public în Municipiul Arad cu implementarea soluţiilor de alimentare cu energie electrică din sisteme fotovoltaice, pentru care se primesc 2,8 milioane de franci elveţieni, cu 20.000 de franci elveţieni pentru asistenţă. Contribuţia Municipiului Arad, confinanţarea, în ambele cazuri, este de 15%”, a spus Gheorghe Falcă.

În cazul proiectului de reabilitare a reţelelor de distribuţie şi transport a energiei termice se dorește reducerea pierderilor din reţea cu până la 30%, reducerea consumului de energie pentru pompele de distribuţie a energiei termice cu cel puţin 25% şi alimentarea continuă cu energie termică în condiţii de fiabilitate a locuinţelor şi a agenţilor economici recordaţi la sistemul din zona de investiţie. Lungimea reţelei de transport care urmează a fi reabilitată este de 7.000 de metri liniari iar a celei de distribuţie de 6.500 metri. Proiectul de extindere a sistemului de iluminat public vizează mai multe zone din municipiu. Este vorba despre Faleza Mureşului, de la podul rutier Micălaca până la Podul Traian, străzile Ovidiu, Teneţchi şi Tribunul Corcheş, dar și locurile de joacă din cartierele oraşului. Iluminatul va fi realizat cu leduri alimentate de energia produsă de mini-panouri solare. Ambele lucrări vor trebui realizate în termen de doi ani de la momentul semnării contractelor de execuţie.

Asistenţa financiară elveţiană îşi propune să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, cât şi între diferitele regiuni de dezvoltare ale statelor beneficiare. Proiectele finanțate acoperă o varietate de domenii (transport public, eficienţă energetică în clădiri, iluminat public, transportul şi distribuţia energiei termice, pieţe regionale sustenabile) şi urmăresc ca obiectiv general asigurarea unui management energetic sustenabil.

Mai multe despre Programul de Cooperare Elveţiano-Român puteți afla accesând adresa următoare: http://www.swiss-contribution.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc