AcasăSTIRIPreședintele Ungariei îl trage de urechi pe Klaus Iohannis: Nu ne mai...

Președintele Ungariei îl trage de urechi pe Klaus Iohannis: Nu ne mai poluați râurile!

[ad_1]

Preşedintele Ungariei, János Áder, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, în legătură cu poluarea cu metale grele a râului Someş şi i-a cerut acestuia ca România să facă paşii necesari în direcţia evitării unor astfel de poluări, devenite deja regulate.

În scrisoarea sa, şeful statului ungar i-a cerut omologului său român să îşi folosească influenţa şi să apeleze la toate mijloacele de care dispune pentru a promova respectarea obligaţiilor din cadrul acordurilor bilaterale şi multilaterale dintre cele două ţări şi din cadrul Uniunii Europene, în domeniul protecţiei mediului.

János Áder a spus că este convins că ar putea fi prevenită repetarea acestor poluări, devenite regulate, şi provocarea unor daune pe termen lung râurilor şi faunei, dacă se vor organiza acţiuni hotărâte ale autorităţilor române.

Preşedintele maghiar a reiterat că poluarea cu metale grele provenită din sterilul de mină din partea de nord a României a ajuns în Someş în urma ploilor abundente de acolo. Pe porţiunea din Ungaria a râului poluarea a fost observată joi, când apa şi-a schimbat şi culoarea, a adăugat János Áder. Potrivit şefului de stat, testele de laborator arată concentraţii crescute ale mai multor metale grele (zinc, cupru, cadmiu), cantitatea acestora depăşind nivelul acceptabil.

Deocamdată nu se ştie ce efect va avea poluarea asupra calităţii apei şi asupra faunei, ceea ce este sigur, însă, este că “s-a întâmplat deja de mai multe ori ca apele româneşti care curg către Ungaria să sufere astfel de contaminări”, a spus Áder.

Politicianul maghiar a reamintit că aceasta nu este prima, ci – după 2013 şi 2018 – a treia oară când metalele grele provenite din minele închise din judeţul Maramureş ajung în Lăpuş, iar de acolo, în Someş şi până în Ungaria.

“Sunt convins că această situaţie periculoasă trebuie remediată acum, fără întârziere, evitând ca apa provenită din mine să afecteze în mod repetat ecosistemul fragil al râurilor noastre, care din 2000 încoace, de la poluarea devastatoare cu cianuri, a fost din ce în ce mai sensibil la schimbările compoziţiei apei”, a scris preşedintele maghiar.

Preşedintele Ungariei a atras atenţia colegului său român asupra directivelor cu privire la deşeurile miniere, la răspunderea penală în probleme de protecţia mediului, respectiv asupra directivei cu privire la apărarea împotriva inundaţiilor şi directivei privind apele.

În opinia sa, aceste obligaţii asumate reciproc creează, şi în cazul României, o oportunitate legală pentru a lua măsuri decisive împotriva poluatorilor, pentru a stabili răspunderea şi, mai presus de toate, pentru a preveni crearea de alte daune mediului.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc