AcasăADMINISTRATIEPreședintele CJ Timiș: “Carantina a fost prelungită în mod abuziv, fără temei...

Președintele CJ Timiș: “Carantina a fost prelungită în mod abuziv, fără temei juridic”. Alin Nica propune trei direcții pentru gestionarea pandemiei

[ad_1]

Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița au rămas în carantină în urma unui ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, care a anulat decizia autoritățile județene de ridicare a carantinei în cele cinci unități administrativ-teritoriale.

Modul în care s-a votat în ședința de sâmbătă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Timiș arată că au existat diferențe clare de opinie între membri pe subiectul carantinei. Au fost 20 de voturi pentru prelungirea carantinei, nouă abțineri și nouă voturi împotrivă, prin urmare prelungirea măsurilor de carantinare pentru o perioadă de 7 zile nu a trecut, nefiind întrunită majoritatea necesară de 2/3 dintre membrii prezenți.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, s-a poziționat clar pentru carantinarea zonei metropolitane, considerând-o singura măsură responsabilă în condițiile presiunii la care este supus sistemul medical, în timp ce președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alin Nica, s-a declarat împotriva carantinei, susținând că este o măsură ineficientă care nu duce la scăderea numărului de infectări, dar provoacă pierderi economice, afectează afacerile și are un impact social negativ.

Duminică seara, decizia CJSU Timiș a fost anulată de autoritățile centrale, care au decis prelungirea carantinei în Timișoara și cele patru comune limitrofe pentru încă 72 ore.

Primarul Timișoarei a salutat decizia șefului DSU, Raed Arafat, pentru că propunerea DSP Timiș de a continua carantinarea doar pentru o parte din zona metropolitană era ilogică și de neexplicat. “Politizarea carantinării aici, la Timișoara, a dus la blocajul din CJSU și de aceea decizia a fost luată de către Guvernul României, prin ordinul secretarului de stat Raed Arafat”, a declarat Dominic Fritz.

Imediat după anunțarea deciziei șefului DSU, președintele CJ Timiș a reacționat pe pagina sa de Facebook catalogând decizia lui Raed Arafat de prelungire a carantinei “o bătaie de joc la adresa timișorenilor, o sfidare a unei structuri județene și o intervenție politică grosolană”.

Alin Nica: Pentru Raed Arafat noi nu suntem decât cifre. Să facă ceva concret pentru Timișoara”

Alin Nica a susținut luni dimineața o conferință de presă online în care a declarat că măsura prelungirii carantinei a fost luată în mod abuziv, fără un temei juridic.

“Această carantină formală, ați văzut cu toții, am văzut cu toții, că nu și-a arătat efectele și noi știam din capul locului că așa va fi, pentru că atâta timp cât nimic în viața noastră nu se schimbă în această perioadă, atâta timp cât lucrurile merg înainte în același mod, nu te ferește de virus. Măcar să fi făcut carantina cum scrie la carte și atunci să se fi văzut efectele în plan medical. În schimb, aceste două săptămâni au chinuit peste 400.000 de oameni în mod nejustificat și inutil. Aceste două săptămâni au chinuit zeci, sute și mii de firme, care fie și-au închis activitatea, fie au avut probleme în activitatea lor curentă. De asemenea, presiunea pe spitale și pe ATI nu s-a disipat, nu s-a redus, dimpotrivă a crescut. Și acest lucru s-a întâmplat fiindcă autoritățile îndrituite conform legii să acționeze, să ia măsuri, nu au ascultat propunerile pe care le-am făcut încă din capul locului, încă de acum două săptămâni și jumătate, de rezolvare în mod proactiv a acestei crize”, a spus președintele CJ Timiș.

Potrivit acestuia, o decizie democratică, luată într-un comitet județean pentru situații de urgență, a fost subminată și redusă la tăcere printr-o decizie abuzivă de la nivel central.

“Aș dori să-i transmis domnului secretar de stat Raed Arafat că, în loc de restricții, ar face mai bine să reoperaționalizeze unitățile mobile ATI din curtea Spitalului Municipal. TIR-ul acela stă nefolosit de patru luni de zile și noi ne plângem că nu avem locuri la ATI și din această cauză punem carantină peste 400.000 de locuitori. Când va face acest lucru, atunci îi mai permit să vină și să treacă peste ceea ce noi hotărâm aici la nivel județean, pentru că pentru domnia sa noi nu suntem decât cifre, noi nu suntem decât acei indici și acele numere pe care-și justifică aceste măsuri abuzive și să facă ceva concret pentru Timișoara. Și ține de domnia să operaționalizeze acea unitate mobilă de ATI din curtea Spitalului Municipal care ar suplimenta cu opt – zece paturi numărul total de paturi ATI din județul nostru”, a declarat Alin Nica.

Mai multe vaccinări, mai multe paturi la ATI

Președinte CJ Timiș a propus trei direcții de acțiune pentru gestionarea pandemiei în județ, propuneri adresate Primăriei Timișoara și Prefecturii Timiș.

Cea mai importantă măsură, susține Alin Nica, este intensificarea campaniei de vaccinare. Județul Timiș are primul centru de vaccinare non-stop din țară, la Spitalul Județean, și acest lucru s-ar putea extinde și la alte centre din județ. Șeful CJ Timiș consideră că rata de vaccinare în județ ar putea crește prin implicarea medicilor de familie și a întregului personal sanitar, asistenți medicali și studenți în ani terminali, în procesul de vaccinare. „O altă propunere este creșterea cu 50% a dozelor de vaccin. Și aici Prefectura și cei din Ministerul Sănătății pot să facă presiuni la București nu să ne carantineze, ci să ne dea mai multe vaccinuri, nu să ne impună restricții suplimentare, ci să vină alături de noi să intensificăm acest proces de vaccinare care poată să fie un model pentru întreaga Românie”, a declarat Alin Nica.

A doua direcție de acțiune propusă de președintele administrației județene este folosirea forțelor de ordine pe străzi, în locurile aglomerate, acolo unde nu se respectă legea, și nu la intrările în oraș, unde verifică declarații pe proprie răspundere, măsuri care nu împiedică răspândirea virusului. “Forțele de ordine nu trebuie să dea neapărat amenzi, în primă fază, ci să aibă aplecare spre cetățean și să îl îndrume, să-i spună că nu e bine ceea ce face, că nu poartă mască sau că se adună în număr mai mare decât este permis, și cred că cu vorba bună vom avea rezultate mult mai bune decât cu restricții suplimentare. Iar dacă nu se înțelege, să se aplice legea și să se dea amenzi”, susține Alin Nica.

O a treia măsură importantă propusă de șeful CJ Timiș pentru reducerea efectului pandemiei este suplimentarea numărului de paturi la ATI. “Problema medicală trebuie tratată și rezolvată în sistemul medical. Nu mai putem să punem în pericol celelalte sisteme, sistemul economic care furnizează resursele financiare pentru sistemul medical, nu mai putem să punem în pericol sistemul de educație și sistemul social”, consideră președintele CJ Timiș.

Citește și

Marilen Pirtea: Carantinarea prelungită a Timişoarei putea fi prevenită prin măsuri anterioare, luate responsabil

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz: Salut hotărârea de a continua carantina. Este necesară pentru a preveni un colaps al sistemului sanitar

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, despre prelungirea carantinei: Este o bătaie de joc la adresa timișorenilor

Timișoara și cele patru comune limitrofe rămân în carantină. Decizie a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat

Dominic Fritz: DSP a propus continuarea carantinei în localităţile cu primari USR PLUS şi PSD şi ridicarea în cele cu primari PNL

Timișoara și cele patru comune limitrofe ies din carantină

(FOTO: Alin Nica / Facebook)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc