Prelevare de organe la spitalul din Deva

0
1153

prelevare organeRinichii şi ficatul unui bărbat aflat în moarte cerebrală vor fi prelevaţi în noaptea de luni spre marţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, donatorul, în vârstă de 68 de ani, fiind internat duminică pe secţia de ATI după ce a fost victima unui accident de circulaţie.

Este prima operaţie de acest gen care se face la spitalul din Deva, a precizat managerul unităţii medicale, Călin Laza, care a transmis condoleanţe familiei decedatului, dar i-a şi mulţumit pentru gestul nobil pe care n-au ezitat să-l facă, salvând astfel trei vieţi.

În ceea ce priveşte operaţia, după ce vor fi prelevaţi, cei doi rinichi ai bărbatului vor fi transportaţi cu o ambulanţă specializată la Clinica de Urologie din Cluj-Napoca. Ficatul va fi preluat de o echipă de medici de la Spitalul Fundeni din Bucureşti, unde va ajunge cu un elicopter.

„Pacientul a fost internat în comă de gradul patru, duminică seara, şi, din păcate luni a intrat în moarte cerebrală. S-a luat legătura cu familia, iar aceasta a acceptat ca pacientul să fie donator de organe. Am vorbit cu cinci membri ai familiei şi toţi şi-au dat acordul, spunând că chiar dacă moarte un om, salvăm trei vieţi. Este un lucru extraordinar, ţinând cont că domnul era tată, bunic, soţ”, a declarat coordonatorul de transplant din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, asistent Alina Ghierghe.

Familia a spus că doreşte să ştie dacă vreuna dintre persoanele care primesc unul dintre organe va deveni la fel de activă ca tatăl, pentru că el era un om care muncea foarte mult şi „care se trezea foarte de dimineaţă”, a precizat asistentul Alina Ghierghe.

Medicul şef al secţiei ATI, dr. Dănuţ Neagu, a apreciat că intervenţia de prelevare a organelor va dura circa patru ore, prima dată fiind recoltat ficatul donatorului, de către o echipă venită din Bucureşti. Apoi, în sala de operaţie va intra o echipă de medici de la Cluj-Napoca pentru a preleva rinichii bărbatului.

„Este o premieră pentru spitalul din Deva. Lucrez de 35 de ani în acest spital, iar această prelevare de organe va poziţia Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva la un alt nivel de competenţă. Este o unitate medicală care a crescut cu timpul, iar echipa managerială înţelege actul medical de performanţă. Pentru intervenţia din această seară, lucrurile au fost pregătite de acum şase luni, când toţi medicii din secţia de Anestezie – Terapie Intensivă  au fost instruiţi cu privire la toate problemele care pot apărea în situaţii de genul acesta. Ca dovadă, cazul a apărut şi suntem printre puţinele spitale judeţene de urgenţă care avem rezultate într-o perioadă de o jumătate de an”, a spus şeful secţiei ATI de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, dr. Dănuţ Neagu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.