Obiectul expus reprezintă un POTIR realizat în cadrul manufacturii de faianţă fină de la Batiz (judeţul Hunedoara), atelier care a funcţionat între anii 1805-1865, fiind condus de familia D᾽André. În cadrul evoluţiei acestei manufacturi se disting trei etape. Primei perioade îi sunt caracteristice vasele galbene, cu materia primă şi emailul bine lucrate, printre produse remarcându-se farfurii, tăvi, fructiere cu model ajurat, fiind elaborată o variantă a tehnologiei vaselor de culoare roşie. Celei de-a doua etape a existenţei manufacturii îi corespunde perioada anilor 1820-1835. Acum se acordă o atenţie deosebită producţiei calitative şi a elaborării tehnologiei vaselor de culoarea osului. Motivul decorativ specific acestei perioade este cel liniar şi floral, aşa numitul „buchet vienez”, realizat cu albastru de cobalt.
În cea de-a treia perioadă a activităţii sale, 1835-1848, manufactura a început să producă pe lângă vase de uz casnic şi piese cu caracter decorativ, produse cu smalţ negru, nuanţele mergând de la cenuşiu închis, trecând prin brun, până la negru intens, unele cu decor auriu sau argintiu.
Potirul face parte din categoria de obiecte de o deosebită valoare artistică, creat în serie mică în cadrul manufacturii. Piesa se încadrează ca perioadă de execuţie între anii 1820-1859, interval în care atelierul batizian practica cu predilecţie decorarea cu albastru de cobalt. Corpul piesei are forma de clopot cu buza evazată şi uşor răsfrântă. Piciorul se prelungeşte din corp, evazându-se spre bază şi formând talpa ce poartă semnătura pictorului Rógan Károly, data 15 martie şi parţial anul execuţiei 18.., ultimele două cifre nefiind lizibile . Pe cupă sunt redate sub formă de medalion două compoziţii cu motive şi simboluri creştine. Extremităţile piesei sunt marcate de un decor liniar, care face în acelaşi timp şi delimitarea între volumele mari.