Miercuri, 14 august 2013, începând cu ora 10.00, iubitorii istoriei și ai arheologiei sunt așteptați la Ziua porţilor deschise pe şantierul arheologic „Ardeu – Cetăţuie”, în județul Hunedoara.Evenimentul este organizat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hunedoara şi Primăria Comunei Balşa.
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva a organizat începând cu anul 2001 mai multe campanii de cercetare sistematică la Ardeu. Săpăturile se desfăşoară cu ajutorul unor tineri voluntari, coordonaţi de Asociaţia Absolvenţilor Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Tinerii prezenţi pe şantier au ocazia să aprofundeze cunoştinţele acumulate în timpul şcolii, să înţeleagă conceptele de bază ale cercetării arheologice şi tehnicile de reprezentare grafică a artefactelor, să cunoască obiecte din diferite epoci istorice şi să înţeleagă importanţa lor pentru istorie.
În cadrul acţiunii din 14 august, cei interesați vor avea posibilitatea de a vizita şantierul arheologic, situat pe culmea dealului Cetăţuie, unde vor fi prezentate unităţile de cercetare investigate în campania din acest an, stadiul cercetărilor sitului, precum şi istoria locului. Tot cu acest prilej, la Căminul cultural din Ardeu vor fi expuse cele mai importante artefacte descoperite în campania 2013, precum piese de port şi podoabă, unelte şi ustensile, materiale de construcţie etc., realizate din fier, bronz sau sticlă.
Este încă o acțiunea a Muzeului pentru a aduce istoria mai aproape de cei care nu sunt neapărat specialiști, ci doar iubitori ai cunoașterii în domeniu. Așa după cum am mai spus și cu alte ocazii, județul Hunedoara are o istorie foarte bogată, cu locuri și fapte care merită să fie pe deplin cunoscute de toți cei interesați. Avem cu ce să ne mândrim și, cu ajutorul Consiliului Județean Hunedoara, iată că facem acei pași necesari pentru promovarea tuturor siturilor istorice hunedorene. Îi așteptăm alături de noi la Ardeu pe toți cei care doresc să vadă ce înseamnă o cercetare arheologică, ce artefacte am găsit și cum sunt ele păstrate, a spus pentru stiridinvest.ro directorul MCDR, Liliana Țolaș.
Cetățuia dacică de la Ardeu se subordona regelui care domnea din Munții Orăștiei. Dacii au folosit pentru construcția ei o tehnică diferită de aceea a monumentelor din zona capitalei: piatră locală foarte dură, fasonată sumar, completată cu o structură lemnoasă, din care au rezultat ziduri groase de circa doi metri și înalte probabil de 6 – 7 metri. Interiorul fortificației are o formă elipsoidală și o suprafață de mai puțin de 1900 de metri pătrați, unde cea mai importantă clădire era “turnul locuință”, adică o construcție realizată la nord-vest, folosită de nobilul care administra cetatea. Dacii au înălțat fortificația de la Ardeu împinși de nevoia de a controla drumul de acces către exploatările de aur până dincolo de Zlatna.