AcasăSTIRIPonta: Nu vom accepta sub nicio formă un deficit mai jos de...

Ponta: Nu vom accepta sub nicio formă un deficit mai jos de 1,4

Premierul Victor Ponta a reafirmat sâmbătă că Guvernul nu va accepta un deficit bugetar mai mic de 1,4 % în negocierile cu delegația FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială.

El a susținut că „FMI se descarcă pe elevul din ultima bancă”. „Ei întotdeauna dacă ne găsesc pe noi mai mici, știți cum se face la elevul din ultima bancă, pe ăla se descarcă multe lucruri. Nu, nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4 și așa și 1,4 cum a fost semnat de domnul Băsescu în 2011, după părerea mea a fost o mare greșeală. Dar a fost, e semnat, nu avem cum să-l schimbăm. (…) Dar ceea ce este cel mai important este că a fost o discuție foarte importantă în campania electorală, în special pe social media — vom schimba cota unica, vom aduce taxe. Vreau să spun foarte clar, în buget, chiar și cu 1,4, nu se mărește absolut nicio taxă și niciun impozit. Și, de asemenea, a doua discuție, au fost pomeni electorale, în sensul că am indexat pensiile și alocațiile pentru copii. Toate sunt cuprinse în buget”, a spus premierul la Antena 3.

Potrivit acestuia, depunerea bugetului și votarea sa vor constitui un moment decisiv, pentru că „oamenii vor vedea foarte clar că nu se mărește nicio taxă” și că toate măsurile adoptate de Guvern sunt sustenabile. El a adăugat că banii pentru deciziile definitive ale instanței, care trebuie plătiți către profesori, au plecat de la Ministerul Finanțelor către administrația locală.

[quote_box_center]Nu s-a încheiat ‘dealul’, ca sa spun asa…Dar cu siguranță nu se pune, din punctul nostru de vedere, problema acceptării unui deficit sub 1,4, din următoarele motive: suntem confirmați de Eurostat țara care a avut cea mai mare creștere economică în trimestrul III, din toată Uniunea Europeană. Lucrul ăsta trebuie susținut prin măsurile pe care le-am luat de stimulare economică și prin investiții. Deci, dacă tot tăiem, e greu să ținem acest ritm. În al doilea rând, toată lumea ne-a felicitat — mă rog, aproape toată lumea — că de la 7% absorbție a fondurilor europene am ajuns la 50% și anul viitor probabil vom fi undeva la 75-80%. Dar 2015, pentru cei care accesează fonduri europene — sper să nu fiu prea tehnic — știu foarte bine că este ultimul an din bugetul 2007-2013 și primul an din bugetul 2014-2020. (…) Ne vom înțelege și de data aceasta, spre binele României'”, a detaliat premierul.[/quote_box_center]

El a adăugat că nu știe dacă există o legatură directă între solicitarea FMI, CE și BM pentru un deficit mai mic și declarația președintelui Traian Băsescu de joi pe tema negocierii Guvernului cu FMI. „Eu nu știu dacă este o legătură directă, dar este totuși. Domnul Băsescu a zis, a acuzat chiar FMI-ul, reprezentanții FMI, că sunt complici cu Guvernul. Ei sunt niște funcționari, până la urmă, nu sunt oameni politici, și probabil că a doua zi au devenit foarte rigizi în negocieri, că s-au gândit ‘Domnule, dacă ne acuză…’ (…) Vorbeam cu cineva astăzi și spunea că niciodată în istoria relațiilor dintre FMI și o țară, nu a existat vreun șef de stat care să spună că FMI-ul a fost prea blând. De obicei, șefii de stat, de guvern, politicienii, spun ‘Domnule, FMI-ul este prea rău! Trebuie să ne luptăm cu FMI-ul ca să nu …!’ Este prima și probabil ultima dată în istorie, când un șef de stat încă în funcție, cât mai are, două săptămâni, a zis ‘Sunteți prea buni cei de la FMI, cu guvernul ăsta! De ce nu îl omorâți de tot? De ce nu îi cereți 0,9? De ce nu faceți…? Au vrut să ia niște buffere, niște plase de siguranță. Stați un pic! România nu este țara cu cea mai mare scădere economică din Europa, este cea cu cea mai mare creștere!’ România, timp de trei ani, al treilea an pe care îl închei, de fiecare dată mi-am atins toate obiectivele”, a afirmat premierul Ponta.

Acesta a argumentat că, în 2012, România a trecut sub 3% din deficit, ceea ce foarte multe țări europene precum Franța, Spania, Italia, Irlanda, Portugalia — nu au nici astăzi.

Premierul a mai afirmat că relația țării noastre cu Comisia Europeană este „o relație slabă”. „Suntem foarte puțin influenți, dintr-un motiv care trebuie… se va schimba, sunt convins, din ianuarie, și anume: vă dau exemplu concret: următorul Consiliu European este pe 17-18. Nu merge Klaus Iohannis, cel care poate spune ‘Domnule, eu vorbesc în numele României în următorii cinci ani!’ Nu merg eu care sunt primul ministru , probabil voi mai fi, merge un domn care vine și zice ‘Am venit să vă spun la revedere!’ și pleacă. Dar în acel Consiliu European trebuie discutat despre acel plan de investiții de 300 de miliarde lansat de dl Juncker, trebuie discutat și despre aceste probleme de deficit”, a motivat Victor Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc