AcasăSTIRIBIHORPompierii din vestul țării se vor antrena în simulatoare

Pompierii din vestul țării se vor antrena în simulatoare

Pompierii din vestul țării împreună cu cei din regiunea Hajdu-Bihar din Ungaria vor avea posibilitatea de a se antrena într-un simulator ce va fi achiziționat prin intermediul proiectului transfrontalier CROSSRISKS, finanțat din fonduri europene nerambursabile.

Membrii serviciilor de urgență din nord-vestul țării și din Ungaria își vor putea perfecționa tehnicile de salvare în containere special amenajate, echipate cu aparatură de ultimă generație, după finalizarea proiectului transfrontalier CROSSRISKS. Lucrările la noua platformă vor începe în această toamnă și ar trebui să se încheie la finalul anului viitor. Atunci vor ajunge la Sântion și echipamentele performante care vor fi folosite în instruirea salvatorilor.

Practic, trei containere echipate cu aparatură modernă, aflate la un centru lângă Oradea, vor fi folosite pentru instruirea salvatorilor pentru operațiuni de căutare-salvare și stingerea incendiilor. Vor participa membrii ai serviciilor de urgență din Bihor, județele învecinate și din județul maghiar Hajdu-Bihar.

„Noi ne-am dus pe ideea unui labirint configurabil în care, pe mai multe nivele, pompierul se târăște, merge, coboară, urcă într-o beznă completă încercând să dea de anumite repere. Deci acesta ar fi un model de simulator”, a spus dr. Hadrian Borcea, președintele SARTISS, citat de digi24.

„Provocări avem suficiente, drept pentru care noi considerăm ca oportun și necesar îmbunătățirea formelor de pregătire și ați putut vedea câteva exemple ce țin de pregătirea pompierilor și din punct de vedere a gestionării incendiilor”, a spus la rândul său colonelul Sorin Caba, șeful ISU „Crișana”.

Bugetul este asigurat în proporție de aproape 85% de Uniunea Europeană, prin fonduri nerambursabile. Proiectul prevede și construirea a 25 de locuri de cazare pentru cursanți și instructori.

„Este un buget total de 1.209.000 euro, din care bugetul aferent Asociației Serviciul pentru Asistență în Situații Speciale se ridică la suma 658 de mii de euro, contribuție proprie de 13.170 de euro”, a declarat Ciprian Barna, managerul de proiect.

Toate cursurile ce se vor desfășura pe noua platformă vor fi gratuite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc