Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat la mijlocul lunii octombrie lansarea volumului de versuri și aforisme Treizeci de ani de tinerețe, volum semnat de Claudiu Nicolae Șimonați și apărut la Editura Emma din Orăștie.
Autorul este originar din orașul Paliei, născut în anul 1983, absolvent al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, având specializarea Ingineria Produselor Alimentare, promoția 2007. Este deținătorul unui master în cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad la Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism și Protecția Mediului, specializarea Inginerie Alimentară și Mediul Înconjurător, promoția 2009.
Din anul 2005 încoace a publicat numeroase cărți științifice din domeniul industriei alimentare: Ghidul chimiei și conservării plantelor aromatice, Condimente exotice folosite în industria alimentară, Amestecuri condimentare folosite în industria alimentară și arta culinară, Introducere în tehnologii generale folosite în industria alimentară. A publicat peste 35 de articole științifice în domeniul ingineriei alimentare și a participat cu comunicări la simpozioane organizate în centre universitare din țară ca: Alba Iulia, Arad, Cluj-Napoca, Craiova, Baia Mare, București, Brașov, Sibiu, Timișoara, Iași, Galați.
Pe lângă activitatea științifică recunoscută și apreciată, Claudiu Nicolae Șimonați este pasionat de literatură, în special de poezie, pasiune concretizată în numeroase volume de versuri publicate până acum: Orașul natal, 2008 (volum de debut apărut la Sibiu), Poezii religioase (Sibiu, 2009), Cugetul vieții (Sibiu, 2010), Sentimente Bacoviene (Craiova, 2011), Urme în piatră (coautor, Craiova, 2011), Iubiri fără nume (Satu Mare, 2012), Poeme de la Geoagiu (Satu Mare, 2012), Treizeci de ani de tinerețe (poeme și cugetări, Orăștie, 2013), Sentimente într-un vers (monostihuri, Orăștie, 2013), Distihuri chimice (Orăștie, 2013), Chimie în două versuri (distihuri umoristice, Cluj-Napoca, 2013).
Este autorul volumului de aforisme intitulat Timpul, apă curgătoare-cuvinte de înțelepciune, Ed. Contrafort, Craiova, 2011. Numele său figurează în antologiile literare Simfonia cuvintelor (Galați, 2010), Mozaic literar și Preaplin de cuvinte (Galați, 2011), Lanțul prieteniei (Craiova, 2011), Lumina cuvintelor (coordonator de proiect) – antologie de versuri apărută cu ocazia primului Festival Național de Poezie „Ion Budai-Deleanu” de la Geoagiu, 26-28.08.2011, tipărită la Editura Sitech, Craiova, Un secol de poezie în orașul Paliei (Orăștie, 2012), Cuvântul ca o pradă (Galați, 2011), Arta de a fi uman, antologie internațională apărută în Canada (2013).
Claudiu Nicolae Șimonați este colaborator al mai multor reviste literare: Oglinda literară (Focșani), Dor de Dor (Călărași), Boema literară (Galați), Plumb (Bacău), Caiete Silvane (Zalău), Lumina divină (Timișoara), Actualitatea literară (Lugoj), Cafeneaua politică și literară (Drobeta Turnu Severin), Fereastra (Mizil), Agora literară (Cluj-Napoca), Constelații diamantine (Craiova), Regatul cuvântului (București), Cuib literar (Constanța), Vorba (Orăștie).
De-a lungul anilor, a fost distins cu numeroase premii atât pentru activitatea științifică, cât și pentru creația literară. Este membru în asociații științifice și culturale din țară și străinătate, în cenacluri literare din România și Republica Moldova: Asociația pentru Ecosanogeneză, Cenaclul Noduri & Semne de la Galați, Cenaclul Epigramiștilor Olteni de la Craiova, Societatea Limba Noastră cea Română-Chișinău, Liga Scriitorilor Români-Filiala Hunedoara, Asociațiunea ASTRA „Aurel Vlaicu” din Orăștie, Liga Dreptății împotriva Corupției și Abuzurilor din România, Centrul Zonal Transilvania, Filiala Orăștie.
Trebuie menționate inițiativele culturale ale lui Claudiu Nicolae Șimonați, inițiative născute din dragostea lui pentru cultura și civilizația hunedoreană: Festivalul Național de Poezie „Ion Budai-Deleanu” de la Geoagiu, Cenaclul Literar „Ion Budai-Deleanu” Geoagiu, fondarea Revistei culturale online „Germisara Culturală”, inițierea concursului literar „Traian Mihaiu” pentru elevii din Geoagiu, prima ediție având loc la în 21 martie 2013, cu prilejul Zilei Mondiale a Poeziei.
Volumul Treizeci de ani de tinerețe pe care Claudiu Nicolae Șimonați l-a lansat în fața iubitorilor de poezie din Deva cuprinde versuri și aforisme, cugetări sintetice despre viață și despre nenumărate întrebări al căror răspuns îl caută autorul. Poeziile sunt scrise cu o grijă specială acordată nuanțelor, cu exactitatea omului de știință care știe să dozeze exact imagini, figuri de stil, prin care să ne inducă starea propice pentru receptarea esenței poeziilor sale. Cu imagini delicate, poetul reușește să creeze acea vrajă de care este înconjurată poezia de bună calitate, o vrajă ce se transmite și cititorului obișnuit cu limbajul poetic. Claudiu Nicolae Șimonați se autodefinește cu precizia unui caligraf de stampă medievală:
Eu sunt
acel ceva
care își împarte
trupul în cuvinte;
iar cuvintele
se întorc tăcute
în inima ta
ca un fluture
ce se așază
pe o floare…
Am citat din poezia Acel ceva, aflată pe coperta a patra a volumului. Iubirea, în toate ipostazele ei, natura, viața și năzuința spre perfecțiune, toate acestea sunt teme care străbat ca un fir roșu volumul de poezii al lui Claudiu Nicolae Șimonați.
Publicul prezent la lansare a fost încă o dovadă a faptului că poezia este și va fi tot timpul iubită, căutată, apreciată de iubitorii de literatură.