Peste o mie de saşi emigraţi din România şi stabiliţi în străinătate sunt aşteptaţi să participe, sâmbătă, la întâlnirea anuală care va avea loc în municipiul Mediaş, a declarat organizatorul manifestării, preşedintele Organizaţiei Regionale Transilvania a Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Martin Bottesch.
Această întâlnire anuală a saşilor din România cu cei ce au emigrat a ajuns la cea de-a 28-a ediţie.
„Mâine, după cum ştiţi, avem la Mediaş adunarea anuală a saşilor, care se desfăşoară sub egida Centenarului. (…) La 8 ianuarie 1919, la puţin mai mult de o lună de la Proclamaţia românilor de la Alba Iulia la 1 decembrie, saşii s-au întrunit la Mediaş şi au exprimat pe de o parte, susţinerea pentru revendicările românilor şi, totodată, dorinţa de a face parte din Regatul României care să includă şi Transilvania. E un eveniment politic fundamental şi care călăuzeşte politica minorităţii germane până în ziua de astăzi. Din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic, la fel ne poziţionăm şi astăzi în raport cu România, cu ţara noastră”, a declarat Ovidiu Ganţ, vineri, într-o conferinţă de presă, el fiind unul dintre participanţii la întâlnire.
El a precizat că întâlnirea este un eveniment important al comunităţii etnicilor germani din România.
„Adunarea este de o importanţă fundamentală pentru că ea reuneşte saşii din România, dar şi pe cei emigraţi (…). Pe de altă parte, toate aceste serbări se produc în sânul comunităţilor în care noi trăim împreună cu românii şi celelalte minorităţi naţionale, ca un semnal de convieţuire normală, europeană, pe care o avem aici în Transilvania, de 900 de ani aproape (…), aşa că eu le consider extrem de importante”, a arătat Ovidiu Ganţ.
Cea mai mare întâlnire a saşilor din toată lumea, care a avut loc vreodată în România, este cea de anul trecut, din august din Piaţa Mare din Sibiu, la care au participat peste 20.000 de saşi. Printre ei şi preşedintele Iohannis.
„Acum 100 de ani, alături de majoritatea românească, saşii din Transilvania au văzut în România Marii Uniri spaţiul libertăţii promise înaintaşilor lor. La un secol de la acel moment, în noul cadru european din care facem parte, în calitate de preşedinte al ţării susţin că avem şansa să oferim noilor generaţii argumente şi fapte pentru ca România Centenarului să fie redescoperită drept loc al oportunităţii şi prosperităţii. Vă invit să vă alăturaţi acestui proiect al libertăţii şi toleranţei, unde dumneavoastră, saşii din Transilvania, indiferent de unde aţi venit astăzi la Sibiu, sunteţi acasă!”, a spus preşedintele Iohannis, anul trecut, la Sibiu, la cea mai mare întâlnire a saşilor din România de după 1990.
Johannes Honterus, Konrad Haas, Samuel von Brukenthal, Stefan Ludwig Roth ori Hermann Oberth se numără printre cei mai valoroşi etnici germani care au marcat istoria Sibiului şi a Europei.