AcasăSTIRIPeste 97 milioane de lei subvenție pentru CEH

Peste 97 milioane de lei subvenție pentru CEH

[ad_1]

Minele Lonea și Lupeni vor primi anul acesta peste 97 milioane de lei. Suma reprezintă subvenția aferentă anului 2021 de care beneficiază cele două unități miniere, acum parte componentă a CEH, pentru închidere.

Bani pentru reconversie profesională, închidere subterană și însămânțare de iarbă

Ministerul Energiei a postat proiectul de act normativ prin care se supune aprobării acordarea ajutorului de stat pentru CEH. Astfel, pentru acoperirea costurilor excepţionale se acordă ajutor de stat în sumă de 97.410 mii lei.

Din această sumă, 12.350 mii lei va merge pentru salariile compensatorii ale minerilor care vor fi disponibilizați. Pentru reconversia profesională a celor care își vor pierde locul de muncă sunt disponibili în acest an 540 mii lei.

Pentru închiderea subterană suma alocată este de 20.628 mii lei, în timp ce costurile legate de reabilitarea fostelor exploatări miniere sunt estimate la 37.213 mii lei.

Pentru ”recultivarea” solurilor de suprafață, din subvenția totală aferentă anului în curs, e alocată suma de 26.679 mii lei.

Doar promisiuni

Sunt circa doi ani de zile în care s-a tot vorbit că activitatea minieră la minele Lonea și Lupeni va continua până prin 2024-2025. Cei care s-au aflat la conducerea CEH, dar și în componența ministerului, nu au avut la ”îndemână” decât niște promisiuni. Cum că, verbal, Comisia Europeană și-a dat acceptul pentru această variantă. Însă utlima renotificare în cazul CEH datează din 2108.

„Având în vedere că închiderea celor două unităţi trebuie să se facă în condiţii de siguranţă cu conservarea straturilor de cărbune şi evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în condiţiile în care nu s-ar respecta procedura de închidere a minelor în conformitate cu prevederile Legii Minelor nr. 85/2003 s-a constat că este necesară prelungirea termenelor de închidere subterană astfel :EM Lonea până la finele anului 2020, EM Lupeni până la data de 30 iunie 2021”, se arată în proiectul prin care se propune aprobarea subvenției.

Sunt mai bine de patru luni de când mina Lonea ar fi trebuit să fie închisă, însă și la acest moment unitatea minieră funcționează. Pe promisiuni.

Cum nu mai figurează cu ”activitate minieră” mina Lonea nu mai primește subvenție de la finele anului trecut.

”Până nu vine renotificarea de la Comisia Europeană, nu există finanțare pentru mina Lonea”, spuneau sindicaliștii de la CEH.

În toamna anului trecut, Guvernul a aprobat memorandumul pentru acordarea ajutorului de stat pentru prelungirea activității minelor Lupeni și Lonea. Cu toate acestea renotificarea de la CE nu a venit.

[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc