AcasăALERTAPericol de avalanșe în masivele Retezat şi Parâng

Pericol de avalanșe în masivele Retezat şi Parâng

avalanseSalvamontiştii atrag atenţia turiştilor asupra pericolului de avalanşă prezent în masivele Retezat şi Parâng, riscul fiind crescut la altitudini de peste 2.000 de metri, în zonele de creastă sau pe jgheaburile unde zăpada s-a adunat în cantităţi mai mari din cauza viscolului din iarnă.

„Avalanşele se pot produce de la altitudini mai mari de 1.700 de metri, dar cea mai mare cantitate de zăpadă s-a depozitat la peste 2.000 de metri. Ca grad de periculozitate l-aş estima între 2 şi 3, pe o scară de la 1 la 5, pentru că există zone periculoase, dar şi altele în care riscul este mai scăzut”, a declarat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Schiorii şi turiştii sunt atenţionaţi să evite zonele cu înclinaţii mai mari de 25-30 de grade, predispuse la producerea de avalanşe, deoarece zăpada nu mai este legată şi straturile depuse în timp pot aluneca unele peste altele.

„În Masivul Retezat, nu le recomand turiştilor să se aventureze pe Creasta Judelui, ca să traverseze spre lacul Zănoaga dinspre lacul Bucura, pentru că acolo este o porţiune dificilă. Atenţia este necesară şi pentru cei care doresc să vină de pe Şaua Bucurei spre Vârful Peleaga. Creasta este folosită de foarte mulţi turişti, dar zona este periculoasă şi s-au întâmplat foarte multe accidente, mai ales dimineaţa, când zăpada este îngheţată şi facilitează alunecarea”, a avertizat şeful Salvamont Hunedoara.

Potrivit acestuia, riscul de avalanşă este prezent şi în zona vârfurilor Parângu Mare şi Cârja, din Masivul Parâng, locurile fiind apreciate de iubitorii schiului de tură, dar cunoscute pentru pericolul din această perioadă a anului.

Salvamontiştii recomandă turiştilor care urcă la munte, în aceste zile, să fie atenţi la condiţiile meteo extrem de schimbătoare, iar dacă pornesc pe un anume traseu să meargă în echipă, să se poată vedea unii pe alţii şi să se folosească de colţari la încălţăminte. Din echipamentul pentru traseele de munte nu trebuie să lipsească sondele şi lopata pentru avalanşă, coarda pentru asigurare şi pioletul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc