Procurorii DIICOT Gorj efectuează, marţi, 27 de percheziţii în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău şi în Bucureşti pentru prinderea unor suspecţi de fraude informatice care au înşelat aproximativ 100 de cetăţeni americani, prejudiciul ridicându-se la patru milioane de dolari.
Probele în această anchetă au fost strânse de poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj, cu sprijinul SRI, FBI şi Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.
Poliţiştii au reuşit să destructureze o grupare formată din 20 de persoane care au reuşit să obţină bani prin inducerea în eroare a aproximativ o sută de cetăţeni americani, prin organizarea de licitaţii frauduloase pe site-uri de profil, înperioada 2009-2012.
Anunţurile fictive postate de învinuiţi erau create prin modificarea unor anunţuri reale, prin schimbarea numelui, adresei de email şi a altor date ale vânzătorului sau ale bunurilor oferite spre vânzare, cumpărătorii fiind astfel induşi în eroare şi determinaţi să transfere în conturi indicate de învinuiţi un avans, fără a primi ulterior bunurile licitate.
Pentru ridicarea sumelor de bani achitate de părţile vătămate, liderul grupării a procurat diplome de licenţă falsificate, în specialităţile medicină şi teologie, actele fiind utilizate pentru obţinerea de vize de acces pe teritoriul SUA pentru membrii grupării.
Învinuiţii se deplasau astfel pe teritoriul SUA, unde le erau expediate acte de identitate, permise de conducere, documente de călătorie, toate falsificate, actele fiind utilizate în scopul ridicării în numerar a sumelor de bani şi expedierii acestor sume în România.