Pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca. 27 de ani de la moartea Sfântului Ardealului

0
2595

Astăzi și luni, la mânăstirea Prislop din județul Hunedoara, are loc unul dintre cele mai mari pelerinaje din România, 28 noiembrie 1989 fiind data în care Sfîntul Ardealului, părintele Arsenie Boca, a trecut la cele sfinte.

În 28 noiembrie se împlinesc 27 de ani de la momentul când cel supranumit Sfântul Ardealului, părintele Arsenie Boca, a trecut la cele sfinte. Mii de oameni vin în fiecare an la mormântul său, având în minte cuvintele sale: ”Eu acum nu vă pot ajuta, dar dacă am să plec de aici să ştiţi că v-ajut, numai să veniţi la mine! Pentru cel ce varsă o lacrimă la mormântul meu, eu mă voi ruga la Dumnezeu!”.

Părintele Arsenie Boca a murit pe 28 noiembrie 1989, cu doar câteva săptămâni înainte de Revoluția pentru care marele duhovnic s-a rugat în fiecare clipă a vieții sale și pe care a profețit-o. Se spune că, în ziua în care a plecat în lumea celor drepți, le-ar fi spus călugărilor care se aflau lângă patul lui să îi transmită dictatorului că nu va apuca nici el Crăciunul.

Pentru că în acest an 28 noiembrie cade într-o zi de luni, credincioșii ortodocși au venit încă de astăzi dimineață, astfel că vor participa la slujbele de duminică de la mânăstirea Prislop și apoi vor continua rugăciunile și pe parcursul zilei de mâine.  La fel cum se întâmplă în fiecare an, și de această dată sunt așteptați zeci de mii de oameni la pelerinajul de la Mănăstirea Prislop, cu toții venind pentru a vărsa o lacrimă, a se ruga și a cere câte o minune lângă mormântul Sfântului. Credincioşii vin la mormânt şi vorbesc despre minunile de care fiecare a avut parte. Rugăciunile Părintelui Arsenie Boca le-au salvat copiii de la boală şi de la accidente, i-a adus pe calea cea bună, le-a sădit linişte în suflet. Cei care l-au cunoscut spun că Părintele Arsenie cunoştea voia lui Dumnezeu. Deseori le spunea ce se vor face în viaţă, cu cine se vor căsători.

Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a oferit câteva recomandări pelerinilor care se vor îndrepta în aceste zile spre Mănăstirea Prislop.

„Oamenii merg acolo pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, prin mijlocirea sfinţilor, a părintelui Arsenie Boca şi a Sfântului Ioan de la Prislop. Ei trebuie să aibă răbdare, să aibă decenţă. Credincioşii care ajung la Mănăstirea Prislop trebuie să se poarte în consonanţă cu locul. Să nu arunce bani în lac sau pe la rădăcinile copacilor. Mulţi dintre oamenii care vin la Mănăstirea Prislop au o educaţie religioasă şi ştiu cum să se comporte. O altă parte a pelerinilor nu are probabil o relaţie foarte strânsă cu biserica şi atunci nu ştie uneori cum să se comporte. Cred însă că orice om poate fi educat şi poate să înveţe – dacă avem deschidere şi dorinţă să învăţăm, putem să învăţăm. Mănăstirea depune toate eforturile pentru a-i educa pe oameni în acest sens”, a spus preotul Gabriel Miricescu.

Cele mai mari neplăceri pe care le vor întâmpina pelerinii care ajung în acest sfârşit de săptămână la mormântul lui Arsenie Boca sunt create de drumul spre mănăstire, aflat în şantier din primăvara anului trecut. Constructorii au întârziat lucrăile de modernizare a tronsonului de 7 km, iar autorităţile judeţene se plâng că drumarii au lucrat puţin şi prost.

În toamna acestui an, Mitropolia Ardealului și Episcopia Devei și Hunedoarei au început demersurile pentru numirea sa în rândul sfinților ortodocși. Prin exemplul său de viață, prin evlavia cu care a trăit și prin minunile pe care le-a făcut, Arsenie Boca este deja un adevărat sfânt în inimile celor care au crezut în menirea sa.

În scierile lui, Părintele Arsenie Boca spunea că “pentru noi, Domnul nostru Iisus Hristos este sensul vieţii şi-al istoriei, reazem în ispitele şi furtunile timpului. Iisus Hristos e asemănarea după care tânjim şi însetăm de-a lungul deşertului lumii. Iisus Hristos este originarul nostru, autenticitatea noastră dar, mai mult decât acestea, Iisus este prietenul nostru care sigur ne rămîne credincios, nu ne părăseşte niciodată. Şi mai mult, e Sfânta noastră Împărtăşanie cu desăvârşire, formarea noastră metafizică”. El atrăgea atenţia precizând: “Creştinismul nu e o afacere de duminică ci este o strădanie de toate zilele, toată viaţa, de a ajunge stilul de viaţă şi concepţiile pe care aşa ni le-a lăsat Domnul nostru Iisus Hristos “.

Foto: www.episcopiadevei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.