Parteneriate între șapte instituții culturale din Bihor cu omoloagele din Debrețin, Ungaria

0
1043

Șapte instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Bihor vor avea relații de parteneriat cu instituții omoloage din orașul ungar Debrețin, în vederea susținerii candidaturii orașului Debrețin la titlul de Capitală Culturală Europeană din 2023.

Partenerii transfrontalieri în cadrul acestui proiect intitulat ‘Oradea-Debrețin. Punți culturale’ sunt două muzee, teatre, filarmonici, biblioteci, teatre de păpuși, centre de cultură și ansambluri profesioniste de dans. Șefii celor 14 instituții bihorene și ungare au semnat duminică acordurile de parteneriat, într-un cadru festiv, în foaierul Teatrului de stat ‘Regina Maria’ din Oradea.

La eveniment au fost prezenți Pasztor Sandor, președintele Consiliului Județean Bihor, dr. Papp Laszlo, primarul municipiului Debrețin, din Ungaria (al doilea oraș ca mărime, după Budapesta), senatorul Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, respectiv reprezentanții instituțiilor culturale.

”Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu este altceva decât ceea ce se întâmplă la muzeu: intrarea în normalitate. Aceste relații sunt vechi, de 25-30 de ani. Acum demonstrăm — Primăria din Debrețin, Consiliul Județean — unde sunt aceste instituții, că le susținem, că suntem în spatele lor, că le ajutăm să conlucreze. Acum dăm un cadru oficial al lucrurilor. Și este mai mult decât atât. Vom participa, pe gratis, unii la alții, la cursuri, la instruiri, vom învăța unul de la celălalt, mergem pe drumul normalității’, a declarat Pasztor Sandor, președintele CJ Bihor.

Părțile au convenit că vor realiza, în urma unor consultări prealabile, pe baza reciprocității, cel puțin un program pe an în sediul celeilalte părți, vor avea în vedere schimburi de informații, organizarea în comun a unor conferințe, cursuri de formare, informări profesionale. În mod deosebit, pe tot parcursul parteneriatului, vor sprijini pregătirea proiectului ‘Debrecen, Capitală culturală europeană 2023’.
‘Debrețin, aflat aproape de zona de graniță, are ca menire de a susține valorile culturale din țările învecinate. Proiectul nostru de a deveni capitală culturală europeană în 2023, printre multele alte proiecte depuse în Ungaria, reprezintă cel mai bine posibilitățile de punți de legătură între comunitățile și culturile care trăiesc împreună în țara noastră și alături, în România. Cultura maghiară și cultura română, proiectul nostru se bazează pe aceste punți de legătură existente deja, pe care le vom întări’, a declarat primarul din Debrețin, Papp Laszlo.

Proiectul ‘Oradea-Debrețin. Punți culturale’ face parte dintr-un proiect de anvergură internațională al administrației din Debrețin, care va fi depus de oraș la finalul anului în curs, pentru a câștiga titlul de Capitală europeană 2023.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.