AcasăADMINISTRATIEParteneriat între Primăriile Brașov și Sinaia și Code for Romania pentru digitalizarea...

Parteneriat între Primăriile Brașov și Sinaia și Code for Romania pentru digitalizarea administrației

[ad_1]

Asociația Code for Romania a anunțat luni încheierea unor parteneriate strategice cu Primăriile Brașov și Sinaia, prin care cele două orașe vor fi primele care vor implementa produse digitale cu un impact puternic, schimbând paradigma digitalizării în administrația publică. Prin acest parteneriat, alături de Code for Romania, cele două primării își propun să devină un exemplu de cum se proiectează bine soluțiile digitale, cum se construiesc corect și cum pot fi apoi deschise spre reutilizare către toate celelalte primării.

Pentru a cheltui corect, transparent și eficient banii contribuabililor, modelul propus de Code for Romania și preluat în premieră acum de Brașov și Sinaia presupune un comportament de reutilizare a soluțiilor digitale în administrația publică locală.

Potrivit Primăriei Brașov, primul proiect, cel cu care va demara colaborarea, vizează tocmai interfața dintre primării și cetățeni – site-ul fiecărei primării. Pentru prima dată în România, va fi implementată o soluție prin care orice primărie își va putea construi site-ul folosind un instrument sigur, ușor de utilizat, adaptat standardelor la zi și reprezentând un model de user experience design, de structurare a conținutului și accesibilitate.

Odată finalizată, soluția va fi pusă la dispoziția Autorității pentru Digitalizarea României care, alături de Code for Romania, se va ocupa de administrarea și scalarea ei. Instrumentul va fi disponibil gratuit pentru toate primăriile din România. Primul loc de întâlnire al instituției cu cetățenii, site-ul primăriei, se va transforma astfel pentru toate primăriile din țară dintr-o problemă costisitoare într-un instrument util, flexibil și ușor de administrat, economisindu-se astfel resurse importante.

„Parteneriatul pe care îl anunțăm astăzi este important pentru toată țara. Asta pentru că, în primul rând, nu vorbim doar de o soluție punctuală, ci de un cadru de politici publice care să pună bazele unui proces de digitalizare sănătos. Ne bucurăm să demarăm colaborarea noastră cu primăriile din România alături de doi parteneri importanți – Brașov și Sinaia, două orașe importante care ne oferă două studii de caz diferite pentru dezvoltarea soluțiilor digitale pe care le avem în vedere. Suntem în discuție și cu alte primării din România și sperăm ca ulterior un număr cât mai mare de parteneri să se alăture exemplului pe care îl oferă azi Brașov și Sinaiaul. Dacă în final vom avea o rețea cât mai vastă de primării care să adopte aceste standarde și acest mod de lucru corect, toată România va avea de câștigat”, a declarat președintele și co-fondatorul ONG-ului Code for Romania, Bogdan Ivănel.

În această vară, echipele Code for Romania vor lucra îndeaproape cu specialiștii din cele două primării pentru a audita nevoile acestora și pentru a proiecta un ecosistem de soluții în format open-source care să rezolve probleme recurente ale administrației publice din România, pilotate în Brașov și Sinaia, urmând să fie deschise tuturor celorlalte primării spre reutilizare.

Code for Romania pune, inclusiv prin acest parteneriat, gratuit la dispoziția statului român resursele sale, asociația lucrând exclusiv pro-bono cu orice instituție, conform deciziei membrilor organizației de a nu accepta finanțări publice.

„Unul dintre obiectivele principale ale mandatului meu este de a crește transparența activității primăriei, astfel încât cetățenii să aibă acces facil la informațiile de care au nevoie și la cele care au impact asupra orașului și a vieții lor. Dezvoltarea tehnologică de astăzi, digitalizarea, ne permite să creăm un canal direct de informare în relația cu cetățenii. Demersul Code for Romania, soluțiile pe care le propun ei pentru administrația publică locală, duc această transparentizare la un alt nivel, tocmai de aceea Primăria Brașov și-a arătat deschiderea pentru a face parte din acest program pilot. Îmi doresc ca prin implementarea acestor noi soluții de digitalizare a activității primăriei să ajungem la un nivel în care cea mai mare parte a serviciilor asigurate de Municipalitate să fie doar la un click distanță de cetățeni”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

Colaborarea celor două primării cu asociația Code for Romania va avea în vedere, în primul rând, zona de proiectare de soluții pe teme importante pentru administrația locală, cum ar fi mecanisme funcționale ale administrației locale sau managementul deșeurilor. Primele trei soluții dezvoltate vor avea ca principal obiectiv transparența administrației publice locale.

Digitalizarea administrației locale este unul dintre obiectivele propuse de Code for Romania în planul de digitalizare a României lansat la finalul anului 2020, alături de alte ținte importante din domenii diverse, precum educație, sănătate, mediu, grupuri vulnerabile și participare civică.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: