AcasăALERTAParazitul din peştele importat din Feroe nu este periculos pentru om

Parazitul din peştele importat din Feroe nu este periculos pentru om

Pescuit industrialParazitul bănuit că ar fi fost prezent în peştele macrou importat din Insulele Feroe nu este periculos pentru oameni, a dat asigurări directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara, Ioan Dumbravă.

Acesta a menţionat miercuri, 6 martie, că magazinele din judeţul Hunedoara au fost verificate de inspectorii sanitar-veterinari, iar aceştia au constatat că peştele suspectat că ar fi fost infestat nu mai era la vânzare.

Nu a existat niciun pericol pentru sănătatea publică. În judeţul Hunedoara au ajuns aproximativ 320 de kilograme de peşte din acel lot. Peştele a fost distribuit în 12 magazine, majoritatea din Valea Jiului. În niciunul dintre aceste magazine nu se mai găseşte peşte din acel lot”, a afirmat directorul DSVSA Hunedoara.

Nici inspectorii sanitar-veterinari din Timiş nu au descoperit peşte macrou infestat cu parazitul Anisakis după ce au controlat un supermarket şi trei magazine mai mici din Timişoara şi din judeţ, a declarat medicul veterinar Adrian Popa, directorul DSVSA Timiş.

Macroul congelat, descoperit ca fiind infestat cu parazitul Anisakis, nu este periculos pentru sănătate, deoarece larvele parazitului sunt moarte şi nu produc simptomatologie la om, a explicat prof.univ.dr. Iustin Cosoroabă de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Banat” din Timişoara.

În România, peştele oceanic pe care îl cumpărăm este congelat, altfel cum să-l transporte? La minus 13, minus 14 grade Celsius, prin urmare, nu prezintă pericol medical, deoarece larvele care ar putea fi găsite sunt moarte. Ele pot prezenta, poate, doar un aspect dizgraţios, deoarece se pot vedea cu ochiul liber în cavitatea abdominală a peştilor, acestea având dimensiuni sub un centimetru,” a explicat profesorul universitar.

Peştele infestat a fost descoperit mai întâi în Maramureş, fiind importat din Insulele Feroe de o firmă din Olanda. În ţară, a ajuns un lot ce a fost importat de un depozit frigorific din Oradea, în luna iulie 2012.

Peste 80 de tone de macrou congelat provenit din Insulele Feroe au fost retrase de la comercializare pe piaţa românească din cauza infestării cu paraziţi, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc