AcasăSTIRICARAS-SEVERINPădurile virgine din Caraș-Severin, incluse în patrimoniul UNESCO. Defrişările sunt strict interzise

Pădurile virgine din Caraș-Severin, incluse în patrimoniul UNESCO. Defrişările sunt strict interzise

Nouă păduri virgine din România, printre care și cele de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei, de pe teritoriul județului Caraș-Severin, au intrat în patrimoniul UNESCO, fapt care garantează că aici nu vor exista tăieri de arbori sau exploatări forestiere.

Pădurile virgine care sunt de acum înainte protejate sunt cele de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei (Caraş Severin), Masivul Cozia, Lotrişor (Vâlcea), Codrul secular Şinca (Braşov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groşii Ţibleşului şi Strâmbu Băiuţ (Maramureş). Decizia includerii lor în patrimoniul UNESCO a fost luată vineri 7 iulie în cadrul reuniunii de la Cracovia. Alături de pădurile din România, în patrimoniul UNESCO au mai fost incluse şi păduri situate tot în Munţii Carpaţi în alte ţări europene. UNESCO a emis deja un comunicat de presă în care anunţă includerea pădurilor în patrimoniul ariilor protejate.

„Am condus delegaţia română la cea de-a 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial de la Cracovia. Deşi propunerea IUCN fusese până în ultimul moment de amânare pentru obţinerea de noi date, am desfăşurat pe parcursul celor cinci zile pe care le-am avut la dispoziţie, împreună cu şefii de delagaţii ale ţărilor implicate, o intensă activitate de lobby şi mobilizare, astfel încât am reuşit să-i convingem pe reprezentanţii celor 21 de ţări din Comitetul Patrimoniului Mondial să accepte înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial. Este o mare victorie pentru conservarea pădurilor de fag din România, o lovitură hotărâtoare dată tăierilor de păduri ilegale şi un mare pas înainte către a obliga autorităţile româneşti la îmbunătăţirea managementului pădurilor, un capitol neglijat sau supus de-a lungul anilor unor nenumărate abuzuri“, a scris deputatul USR Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Pădurile virgine care au intrat în patrimoniul UNESCO au trebuit să îndeplinească mai multe condiţii şi au o mare valoare ştiinţifică. Pentru ca o pădure să fie declarată virgină şi pusă sub protecţie în ea trebuie să existe arbori de toate stadiile, exact ca şi într-o comunitate omenească, unde trebuie să ai şi tineri şi bătrâni. Asta înseamnă că trebuie să existe brazi de 300-400 de ani şi fagi de 250-350 de ani, dar şi copaci mai tineri de 50-100 de ani.

„Aceste păduri care nu au suferit nici o intervenţie umană perturbatoare de-a lungul istoriei şi stau mărturie pentru modelele şi procesele ecologice cele mai complete şi mai cuprinzătoare de specii pure şi mixte de fagi europeni ce s-au dezvoltat în condiţii diverse de mediu. Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană. Aceste păduri sunt ecosisteme stabile, în care trăiesc până la 13.000 de specii“, a mai scris Vlad Alexandrescu.

Odată intrate în patrimoniul UNESCO pădurile sunt complet protejate. Trebuie conservate exact în starea în care se află. Adică nu se va mai tăia nici măcar un pom şi nu vor mai fi exploatări forestiere decât cu respectarea normelor europene care sunt foarte stricte. Arborii pot fi tăiaţi numai dacă sunt bolnavi şi în pericol de prăbuşire. De asemenea nu sunt premise niciun fel de defrişări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc