AcasăSTIRIHUNEDOARAOrganizațiile de mediu obțin în Justiție închiderea hidrocentralei de la Taia, județul...

Organizațiile de mediu obțin în Justiție închiderea hidrocentralei de la Taia, județul Hunedoara

Curtea de Apel Alba Iulia a menținut decizia Tribunalului Hunedoara, de anulare a decizie de încadrare și a autorizației de mediu pentru microhidrocentrala construită ilegal pe râul Taia, din Munții Șureanu.

Disputa a opus un ONG de mediu, respectiv Bankwatch România și constructorului unei hidrocentrale pe râul Taia, județul Hunedoara, respectiv firma italiană Hidro Clear SRL. În mod paradoxal, în proces Administrația de Protecția Mediului a apărat interesele firmei italiene.

Procesul a fost deschis de APM Hunedoara și Hidro Clear SRL în februarie 2018, după ce în luna noiembrie 2017 Bankwatch România a obținut la Tribunalul Hunedoara o decizie prin care avizul de mediu și decizia de încadrare pentru proiect erau declarate nule.

Instanța de la Tribunalul Hunedoara a admis, pe fond, cererea celor de la Bankwatch. Aceștia au cerut anularea deciziei de încadrare 8109/21.10.2009 revizuită  emisă de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, și revizuită de două ori pe parcursul anului 2013. Aceeași asociație a cerut și anularea autorizaţiei de Mediu nr. HD-50/15.06.2015, emisă tot de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia, favorabilă ONG de mediu, semnifică demolarea hidrocentralei Taia care este în funcțiune de câțiva ani. Cel puțin așa spunea acum câteva luni Georgeta Barabaș, șef al APM Hunedoara. ”Dacă demersul rămâne definitiv după recurs, APM Hunedoara va da dispoziția de încetare a activității și de desființare a proiectului”, spunea ea. În mod curios, agenția de mediu este însă în acest proces parte împreună cu investitorul italian.

„APM Hunedoara a emis decizie de încadrare fără evaluare adecvată, deși hidrocentrala a fost construită în sit Natura 2000, chiar peste un habiat prioritar, şi pe un râu populat cu o specie prioritară, racul de ponoare”, spunea biologul și activistul de mediu, Călin Dejeu.

„Microhidrocentrala nu doar că a fost construit în sit Natura 2000, dar pentru aceasta s-a făcut de la zero un drum de acces care a distrus complet malul răului, chiar şi albia minoră, şi în rezervaţia naturală Cheile Taia (care se suprapune pe sit dar este mult mai mică)”, a adăugat el.

Cazul hidrocentralei de pe Taia este doar unul dintre cele 27 de proiecte de hidrocentrale care au adus România în dispută cu Comisia Europeană.

Organizațiile de mediu au mai înregistrat un succes similar, în primă instanță, și în privința microhidrocentralei de pe Someșul Rece, însă procesul se află în fază de recurs la o Curte județeană de Apel.

Sursa:digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc