AcasăSTIRIONG-ul, forma de guvernanță pentru Valea Jiului

ONG-ul, forma de guvernanță pentru Valea Jiului

[ad_1]

Primăriile din Valea Jiului au aprobat înființarea Asociației ”Agenția pentru Dezvoltarea Văii Jiului”. Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, susține că această asociație, care este un ONG, va gestiona implementarea strategiei de dezvoltare realizată de PricewaterhouseCoopers.

Cea mai bună formă de organizare

Consilierii locali din Petroșani au votat, joi,  în unanimitate proiectul care prevede asocierea unităților administrativ – teritoriale în vederea constituirii Asociației ”Agenția pentru Dezvoltarea Văii Jiului”.

Asociația va avea sediul în Petroșani. Aceasta va oferi servicii în domeniul inițierii, dezvoltării și promovării de competențe și politici de dezvoltare locală și implementarea mecanismului Investiții Teritoriale Integrate (ITI) pe raza de competență a unităților administrativ teritoriale din zona Văii Jiului, în strânsă corelare cu inițiativele derulate sub egida procesului de tranziție justă.

”Este vorba despre constituirea entității care va gestiona implementarea strategiei de dezvoltare realizată de PricewaterhouseCoopers, în special pe ceea ce va însemna ITI Valea Jiului. Ca să putem fi declarați zonă ITI (Investiții Teritoriale Integrate) este nevoie să îndeplinim trei condiții. Una este aceea de teritorialitate, de asemenea trebuie să avem o strategie de dezvoltare, pe care o vom avea în aprilie, precum și o guvernanță, o entitate care să gestioneze toate aceste lucruri. Practic, această asociație este un ONG public. Am ajuns la această formulă, din mai multe propuneri, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu cei de la ADR Vest și din experiența celor care au gestionat ITI Delta Dunării. Am convenit cu toții că aceasta este cea mai eficientă formă de organizare”, spune primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Asociația, formată din primăriile din Valea Jiului, Consiliul Județean Hunedoara, Universitatea Petroșani și mai multe ONG-uri (Asociația ”Valea Jiului Development Society Project”, Asociația Comitetul de Inițiativă Valea Jiului, Asociația Autism Helping Hands și Asociația Urban Lab Valea Jiului), va promova, conform statutului, interesul general al locuitorilor din Valea Jiului în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora, prin acțiuni care vizează protecția mediului, dezvoltarea economico-socială precum și dezvoltarea și asigurarea capacității de atragere a fondurilor pentru finanțarea investițiilor necesare dezvoltării durabile în zona Văii Jiului.

Asociaţia va iniţia activități de elaborare de strategii, coordonare și asistență, sprijin în implementare, inițiere de proiecte și alte activități conexe specifice în dezvoltare locală.

Strategia pentru Valea Jiului este elaborată de compania de consultanță PricewaterhouseCoopers, contractată de Comisia Europeană. Forma finalizată a strategiei trebuie prezentată  până în luna aprilie. Strategia e necesară în contextul restrângerii activității miniere și își propune să stabilească principalele direcții de dezvoltare a zonei Văii Jiului în scopul revigorării situației economice și sociale a regiunii, cu ajutorul fondurilor europene dedicate Văii Jiului.

 

[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: