AcasăSTIRIHUNEDOARAOdă pentru îndumnezeirea prin vers

Odă pentru îndumnezeirea prin vers

Astăzi, 24 iunie, sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva a găzduit un eveniment de excepție și anume lansarea a două volume de poezie semnate de Dumitru Dumitrescu: Pasărea paradis și Fulgere în oglinda sufletului. evenimentul a fost organizat de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Din prefața volumului Pasărea paradis semnată de scriitorul Petrișor Ciorobea aflăm că în acest volum poetul „pledează neostentativ pentru îndumnezeirea prin vers”, iar pentru aceasta a avut la dispoziție, ca niște adevărate „porți împărătești”, cele trei mari cicluri de poezii care compun volumul, cicluri ce poartă numele Armonie divinăÎngerii nopții și Pasărea paradis. Acest triptic, această triadă lirică reunește poezii aflate sub semnul unor teme majore: meditația spirituală, dialogul cu Divinitatea, abordarea vieții din perspectivă mitico-religioasă, tot atâtea coordonate, axe fundamentale pe care se înscrie întregul univers poetic al lui Dumitru Dumitrescu. Divinitatea, erosul, existența, moartea, timpul și trecerea lui implacabilă, natura în toată splendoarea ei, nostalgia copilăriei ca un paradis pierdut  sunt subiecte pe care poetul le abordează cu un talent incontestabil. Referindu-se la scrierile lui Dumitru Dumitrescu, profesoara și publicista Maria Toma-Damșa precizează faptul că „poeziile sunt concepute sub semnul harului divin, încorporând teme și motive religioase”. Se subliniază profunzimea ideilor și originalitatea unor imagini lirice create cu talent și cu un simț artistic demn de un poet autentic. Aflăm, astfel, că poetul vădește o uimitoare capacitate confesivă pe care o transpune în vers și imagine poetică încărcată de simboluri, cu o aplecare specială spre spiritualitate, iubire și mister, teme predilecte în întreaga artă a lui Dumitru Dumitrescu.

De la volumul de debut, se constată o evoluție și un progres al creației lirice a lui Dumitru Dumitrescu, poetul care ne dovedește cu aceste volume că a ajuns la deplina maturitate lirică, dar și la o perfecționare a tehnicii poetice. Cele două volume aduc o abordare originală, profundă, a marilor teme ce preocupă ființa umană în general și personalitatea poetului în mod deosebit.

Poetul Dumitru Dumitrescu ni se prezintă din nou cu o altă fațetă a liricii, o lirică marcată puternic de comuniunea cu Divinitatea ce ne guvernează destinul. Autorul ne supune atenției marile interogații ale existenței, interogații care îl preocupă și cărora vrea să le pătrundă tainele. De aceea, dimensiunea existențial-filosofică a volumelor Pasărea paradis și Fulgere în oglinda sufletului se manifestă pregnant. Cititorul iubitor de poezie, dar și de filozofie în egală măsură, va descoperi teme mari, prezente în toate paginile celor două volume: credința, speranța, tristețea, angoasa, deznădejdea, virtutea, binele și răul, iubirea, trecerea timpului, prietenia, valori perene în orice discurs filozofico-poetic.

Volumele lansate aduc o notă de originalitate, un suflu nou, proaspăt în poezia contemporană, poetul pendulând între imaginație, vise și meditații profunde, zbucium interior și o realitate cotidiană pe care o cunoaște bine și pe care o transfigurează în limbaj poetic.În finalul celui de-al doilea volum, Dumitru Dumitrescu ne adresează un îndemn de care e bine să nu uităm: „Ardeţi  rădăcina  răului  din  sufletele  voastre şi  aruncaţi-i  cenuşa dincolo  de  hotarul gândurilor!”

Biblioteca Județeană promovează cu consecvență scriitorii din județul Hunedoara care au mereu deschise porțile instituției noastre și cărțile lor se află la loc de cinste pe rafturile bibliotecii. De aceea, îmi exprim satisfacția că, iată, lansăm două noi volume de poezie, două cărți valoroase, cu versuri ce ne permit să descoperim un poet autentic. Fiecare nou volum de poezie pe care îl lansăm ne demonstrează un adevăr incontestabil, vechi de veacuri: poezia este vie, este veșnică, ea va trăi mereu, chiar dacă asaltul civilizației pare că distruge tot ce înseamnă lirism, sensibilitate, candoare, frumusețe, a declarat pentru stiridinvest.ro, Sebastian Bara, directorul Bibliotecii din Deva.

DSCN5459 DSCN5463 DSCN5499 DSCN5500

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc