AcasăSTIRIObiceiuri de Paștele Catolic, la Muzeul ASTRA

Obiceiuri de Paștele Catolic, la Muzeul ASTRA

[ad_1]

Muzeul ASTRA din Sibiu organizează în perioada 2 – 4 aprilie o serie de activități specifice Paștelui Catolic.

Este vorba despre Vopsirea ouălor de Paști, o activitate adresată în special copiilor,  Pomișorul de Paște, element de bază în decorul mesei tradiționale în Duminca Paștelui la sași, și reconstituirea obiceiului Căutatul ouălor, adresat copiilor.

Vopsirea ouălor de Paști

Vineri și sâmbătă, între orele 10:00 – 16:30 (în ambele zile). Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică

Ouăle de găină, rață și gâscă  adunate din cuibarele gospodăriilor din Muzeul ASTRA vor fi decorate cu diverse frunze din grădină. Depănând povești despre Paștile de altădată, muzeograful va introduce vizitatorul în atmosfera de sărbătoare a casei săsești.

În comunităţile săseşti din Transilvania, ouăle se vopseau în Joia Verde (ger.Gründonnerstag) și în Vinerea Mare (ger. Karfreitag). La început, ouăle de Paşti se colorau numai în  roşu (viața, sângele vărsat de Mântuitor), galben (soarele), și negru (patimile îndurate de Iisus). Mai apoi s-au introdus culorile verde, albastru şi maro. Se foloseau culori naturale obţinute din buruieni, diferite flori şi frunze, precum şi din fructe şi coji de copac, preparate după reţete străvechi, transmise din generaţie în generaţie, cu o mare varietate de procedee si tehnici. Plantele, în funcţie de momentul când erau recoltate, de timpul de uscare sau de modul în care erau combinate, ofereau o gamă extrem de variată de nuanţe. Se foloseau arinul, prunul, nucul, socul, cornul, mesteacănul, mălinul, leușteanul, macul.

Pentru prepararea culorilor, se foloseau vase noi, ca să nu se păteze ouăle. Vopsirea ouălor cu substanţe extrase din plante era o adevărată artă pe care femeile ştiau să o practice cu un simţ artistic deosebit. Cele mai frumoase ouă erau cele din zona Bistriţei, ornate cu flori, spice de grâu, frunze de viţă-de-vie, desenate cu motive inspirate din ciclul vieţii, sau scrise cu diferite zicale pe care feciorii le dăruiau iubitelor. Cu această ocazie, fetele de măritat aveau prilejul să-şi aleagă logodnicul în funcţie de frumuseţea oului primit.

În zona Sibiului se practica tehnica de vopsire a ouălor în frunze de ceapă roșie și galbenă decorate  cu frunze. După ce planta era înlăturată, rămânea în alb doar conturul acesteia.

Pomișorul de Paște

Pregătirea decorului pentru masa de Paști. Vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10:00 – 16:30. Intrare în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, casierie (front-desk). Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică

În fața gospodăriei din Șeica Mică (sectorul viticol), un pomișor decorativ îi va întâmpina pe vizitatorii dornici să-l anime cu gânduri de bine! Cartonașele  în formă de ou, prinse cu panglici multicolore, personalizate de către vizitatori cu un gând bun lăsat scris, vor împodobi crenguțele pomului îndemnând publicul să afle mai multe despre  Paștele la sași. Aceste cartonașe vor fi disponibile la intrarea principală din Muzeul ASTRA, la casieria instituției.

Ouăle folosite la coptul Hencleșului și a altor preparate nu se spărgeau, conţinutul acestora fiind suflat printr-un mic orificiu făcut cu un ac la ambele capete ale acestora. Această practică, de eliminarea a albușului și gălbenușului intra în atribuțiile copiilor, la fel ca și decorarea oului și mai apoi împodobirea crenguţelor proaspăt culese din grădină. Pomișorul se păstra în camera cea bună până în ziua de Paşte când se punea pe masă alături de bucatele tradiționale.

Astăzi, acest vechi obicei de influență germană, de împodobire a pomişorului de Paşti, se practică mai mult la oraş, fiind un ornament foarte îndrăgit care a pătruns tot mai mult pe mesele românilor de sărbători.

Reconstituirea obiceiului Căutatul ouălor (ger. Eiersuchen)

Duminică, între orele 11:00 – 13:00. Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică

Pentru cei mici bucuria primăverii vine odată cu iepurașul de Paște. Pentru a-l întâmpina cum se cuvine și a intra în atmosfera sărbătorilor, aceștia vor căuta ouăle ascunse de iepuraș.

Cei mai activi participanți vor fi premiați cu dulciuri și cu tradiționalul ou de Paște

(Informațiile despre cele obiceuri au fost prezentate de Camelia Ștefan, muzeograf la Muzeul ASTRA)

Program schimbat de vizitare la Muzeul ASTRA

Începând de vineri, 2 aprilie, programul de vizitare al Muzeului ASTRA va fi in intervalul orar 08.00 – 18.00, cu achiziționarea ultimului bilet la ora 17.30.

Programul la Galeriile de Artă Populară va fi săptămânal, de marți până duminică, între orele 9.00 – 17.00, iar la Cafeneaua Muzeului ASTRA săptămânal, miercuri și joi – între orele 9.00 – 17.00, iar vineri, sâmbătă, duminică între 10.00 și 18.00.

(FOTO: Muzeul ASTRA)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: