Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 decembrie, o altă piesă în cadrul acţiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul situat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Exponatul lunii decembrie 2016 face parte din colecția de Etnografie și Artă Populară a secției din Orăștie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane, fiind reprezentat de o cătrință, clasată în categoria tezaur, ce provine din satul Vaidei, comuna Romos, Județul Hunedoara.
Piesă rară, cu valoare de marcă pentru costumul femeiesc de sărbătoare din zona Orăştiei prin tipul de compoziţie decorativă şi categoriile de motive, a fost realizată în gospodărie, în primul sfert al secolului XIX-lea. Decorul este amplasat pe toată suprafaţa în grupaje succesive de vărgi transversale diferenţiate compoziţional: simple şi cu alesături. În treimea superioară şi la poale sunt plasate simetric câte un grup de câte trei registre – unul lat flancat de două mai înguste.
Franjurii au rol decorativ, iar dintre motivele ornamentale amintim vărgi simple, vărgi cu „zimţi”, vărgi cu „scăriţe” oblice, romburi, „X” – uri, romburi cu coarnele berbecului, „V” – uri culcate. Cromatica este constituită din motive cu roşu, galben, albastru, alb, și negru, toate amplasate pe fond alb. Foarte interesant este faptul că în cromatica compoziţiei decorative apare tricolorul românesc.