AcasăSTIRICARAS-SEVERINO cascadă din județul Caraș-Severin, unică în lume. Galerie FOTO

O cascadă din județul Caraș-Severin, unică în lume. Galerie FOTO

 

Prestigiosul portal theworldgeography-com publică astăzi un top al cascadelor caracterizate prin unicitate in lume. Pe primul loc al topului 8 realizat de The World Geography se află cascada Bigar din județul Caraș-Severin. Dincolo de liniștea locului și de frumusețea aproape mistică a cascadei, ea este situata exact la Paralela 45, acesta fiind elementul de unicitate remarcat de către redactorii portalului.

Cascada se afla pe drumul dintre Oravita si Bozovici în Munții Aninei, pe Valea Minișului. La km 17, pe DN57 B Anina-Bozovici (care strabate Cheile Minișului), în dreapta drumului, veți găsi un indicator rutier pe care scrie ‘Paralela 45. Popasul turistic Bigar’.  Aici versantul drept al văii (Carsia Gozna) pare spintecat de o spadă uriașă: apele puternicei exurgente carstice Bigar se varsă în Miniș, azvarlindu-se de la 7 m înalțime pe un bloc compact de tuf calcaros. Aceasta este Cascada Bigar (Coronini), mereu violentă și înspumată, chiar și în perioadele secetoase. De la cascadă, o potecă urcă ușor, urmărind scurta vale a Bigarului, cu albia tăiată în tuf calcaros, în care apa cade din treaptă-n treaptă, formând cascade mici și frumoase.

Dupa mai bine de 100 de m de urcuș, poteca se termina la Izbucul Bigar (Coronini) (loc favorit al viperelor), apa ieșind de la baza unui perete calcaros de aproape 100 m înălțime. Izbucul Bigar este un izvor puternic, alimentat de un curs de apa subteran ce strabate pestera cu acelasi nume din Muntii Aninei.

In topul celor mai frumoase cascade din lume mai figureaza cascada Flacăra Eternă din SUA, cascada Asik-Asik din Filipine, Cascada Orizontală din Australia,  Cascada Sângelui din Antarctica, Cascada Svartifoss din Islanda și Cascada Baatara din Liban.

Sursa foto: Facebook, Om bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc