“Comisia Europeană (CE) nu se aşteaptă la o întârziere a reformei Politicii Agricole Comune (PAC) şi nu lucrează la un plan alternativ, noua PAC urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014 dacă bugetul UE este aprobat rapid şi dacă se va ajunge la un acord politic până în vară”a declarat Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş,citat de Agerpres.
Precizările vin pe fondul unor discuţii la nivelul Comisiei Europene,care au la bază finalizarea reformei PAC,asigurarea dimensiunii bugetare şi finalizarea acordurilor politice privind aceste aspecte.
Se apreciază că în pofida unor luări de poziţie care solicitau amânarea punerii în aplicare a noii PAC,aprobarea rapidă a bugetului UE 2014-2020 şi finalizarea acordurilor politice poate determina începerea noii politici comunitare de la 1 ianuarie 2014.
Purtătorul de cuvânt al comisarului Dacian Cioloş preciza de asemenea că nu se estimează întârzieri,dar va fi nevoie de pregătiri de ordin tehnic care să poată pune în aplicare corect noua legislaţie.Pregătirile tehnice vor viza în special acordarea subvenţiilor.Drept urmare a modificărilor tehnice ce produc schimbări în administrarea plăţilor la nivelul statelor membre, cererile de plată se vor procesa în baza unor măsuri tranzitorii.
În cursul acestei săptămâni prin votarea amendamentelor la reforma PAC de către Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European se deschide calea negocierilor dintre eurodeputaţi,Consiliul UE şi executivul comunitar.