AcasăSTIRINoi centre Biblionet in judetul Hunedoara

Noi centre Biblionet in judetul Hunedoara

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva este angrenată, din anul 2008, într-un amplu program de asigurare a accesului la comunicarea gratuită prin internet de care beneficiază locuitorii judeţului din toate categoriile socio-profesionale şi de toate vârstele.

Cu cinci ani în urmă, Fundaţia Bill şi Melinda Gates a avut generoasa iniţiativă de a contribui la transformarea radicală a bibliotecilor publice din întreaga lume în centre vii de comunicare şi interconectare între oameni prin conceperea şi implementarea Programului The Global Libraries. Ideea de bază şi esenţa acestui program îl constituie accesul gratuit al oamenilor la informaţie prin uriaşul potenţial al internetului. În România, a fost astfel demarat Programul Naţional „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, în valoare de 26,9 milioane de dolari, program preconizat să se desfăşoare pe durata a 5 ani. În final, graţie acestui proiect, se va dezvolta şi consolida un sistem de biblioteci publice moderne în România. Prin cursurile de formare şi tehnologia furnizată, Biblionet va ajuta bibliotecile să asigure servicii noi în comunităţile locale. „Biblionet – lumea în biblioteca mea” este un parteneriat amplu încheiat între IREX (International Research & Exchanges Board, o organizaţie nonguvernamentală profilată şi pe implementarea programelor de acces liber la internet), Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Fundaţia EOS, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autorităţile locale şi bibliotecile publice româneşti.

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva este inclusă în proiect încă din anul 2008 când, împreună cu Biblioteca Comunală Baru au devenit centre – pilot ale Programului Biblionet, iar în anii 2010 și 2011 s-au finalizat etapele 2 și 3, când au aderat la Program un număr de 20 de biblioteci publice în fiecare an, astfel încât în cei doi ani au fost cuprinse în Programul Biblionet un număr de 42 de biblioteci publice din județul Hunedoara.

În prezent derulăm runda a patra de introducere a Programului Biblionet în bibliotecile din judeţ şi este rândul comunităţilor din alte 14 localităţi hunedorene să se doteze cu centre Biblionet, aceste centre urmând a fi inaugurate în zilele de 12, 13, 14, 17 şi 19 decembrie 2012, conform graficului anexat.

Nr.crt.

Biblioteci publice

Data

Ora

1

Biblioteca Municipală Lupeni

 

12.12.2012

1000

Biblioteca Orășenească Petrila – Filiala Cimpa

1200

Biblioteca Comunală Sălașu de Sus

1400

2

Biblioteca Comunală Rapoltu Mare

 

13.12.2012

1000

Biblioteca Orășenească Călan

1200

Biblioteca Comunală Boșorod

1400

3

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianuˮ Hunedoara-Deva – Filiala Nr. 2

 

14.12.2012

1000

Biblioteca Municipală Hunedoara – Filiala Dacia

1300

4

Biblioteca Comunală Șoimuș

 

17.12.2012

1000

Biblioteca Comunală Ribița

1200

Biblioteca Comunală Buceș

1400

5

Biblioteca Comunală Ilia

 

19.12.2012

1000

Biblioteca Comunală Gurasada

1200

Biblioteca Comunală Burjuc

1400

Suma pe care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianuˮ Hunedoara-Deva a atras-o în această etapă a patra a Programului „Biblionet – lumea în biblioteca meaˮ este de 115.010,09 USD, concretizată în 74 de calculatoare, 14 imprimante, 14 scannere, 14 videoproiectoare, 14 ecrane de proiecție, licențe-soft-uri toate fiind puse la dispoziţia comunităţilor locale din Deva (Filiala Nr. 2 a Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianuˮ Hunedoara-Deva), Lupeni, Petrila (Filiala Cimpa a Bibliotecii Orășenești Petrila), Hunedoara (Filiala Dacia a Bibliotecii Municipale Hunedoara), Călan, Gurasada, Ilia, Buceş, Boşorod, Burjuc, Rapoltu Mare, Ribiţa, Sălaşu de Sus şi Şoimuş.

 Este de remarcat sprijinul deosebit şi înţelegerea de care au dat dovadă autorităţile publice locale, primarii localităţilor angrenate în Programul Biblionet, Biblioteca Judeţeană având o colaborare extrem de bună cu factorii locali, colaborare din care au avut de câştigat cetăţenii ce vor putea accesa gratuit calculatoarele amplasate în centre moderne, bine amenajate, uşor accesibile (condiţii impuse din start de către furnizorii acestor servicii).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc