[ad_1]
Complexul Energetic Hunedoara va primi o sumă importantă din fondul de garantare al salariilor. Fond la care, de când a fost înființat, compania nu a plătit nici măcar un leu. Decizia, una politică, a fost luată săptămâna trecută. Și aprobată în ședința de Guvern. Suplimentar de ceea ce anunțase inițial Executivul că va lua în discuție în cadrul ședinței.
Trei salarii de om
Conform informațiilor, la Complexul Energetic Hunedoara se lucrează, de la finele săptămânii trecute, la întocmirea documentelor pentru accesarea banilor din fondul de garantare al salariilor, constituit la Ministerul Muncii.
Pentru fiecare angajat, CEH va primi trei salarii medii pe economie. Asta înseamnă o sumă importantă, ținând cont că sunt peste 3000 de angajați.
Banii vor ajunge la complex după ce hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial.
Modificare la fondul de garantare
Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor.
Potrivit unor documente aflate în circuitul guvernamental încă de anul trecut, stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi efectuarea plăţii acestora pot fi însoţite doar de documente care să ateste că împotriva angajatorului a fost pronunţată o hotărâre judecătorească definitivă de deschidere a procedurii insolvenţei, fără a mai fi necesare documente care să probeze că a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.
Peste 110.000.000 pentru creanțele salariale
Conform proiectului de buget, pentru anul 2021, prin bugetul asigurărilor pentru şomaj s-a prevăzut finanţarea unor cheltuieli în sumă totală de 3.485.865 mii lei, din care 3.375.525 mii lei sunt aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj (96,8%) şi 110.340 mii lei fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale (3,2%).
Din totalul cheltuielilor aferente fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, 8,2% reprezintă sumele aferente plăţii creanţelor salariale, 90,6% sunt aferente indemnizațiilor acordate părinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ şi 1,2% reprezintă cheltuieli de administrare a acestui Fond.
[ad_2]
Source link