Muzică bună, filme de comedie și tururi ghidate la Noaptea Bibliotecilor în Deva

0
1089

Armoniile medievale interpretate de grupul Huniadi Cantores s-au îmbinat aseară perfect cu piesele sale de rezistență arhicunoscute ale cantautorului Ducu Bertzi la Noaptea Bibliotecilor, eveniment organizat pentru al treilea an consecutiv de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” din Deva.

În curtea bibliotecii devene, în aer liber, au evoluat formații artistice  care au oferit momente muzicale de înaltă clasă unui public care a umplut până la refuz incinta. În deschidere a evoluat Corul Arlechino al Liceului de Arte „Sigismund Toduță”, copiii pregătiți de prof. Mariana Onțanu-Crăciun dând glas unor piese de mare popularitate, interpretate cu har și candoare. A urmat concertul susținut de elevatul cor de cameră Musica Divina, condus de profesor Gelu Onțanu-Crăciun, iar apoi menestrelii de la Huniadi Cantores conduși de Mircea Goian au cântat câteva melodii medievale extrem de bine alese. Ducu Bertzi, cantautor foarte îndrăgit deopotrivă de tineri și vârstnici a oferit la rândul său o oră de muzică folk autentică. „Noaptea bibliotecilor” s-a încheiat cu vizionarea filmelor „Muzica și versurile” și „Fără rezervări, fără rețineri”, filme aflate pe DVD la Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii.

Este deja al treilea an în care organizăm manifestarea culturală sub genericul Noaptea Bibliotecilor. Prietenii bibliotecii noastre cunosc deja acest eveniment care s-a bucurat de un succes deosebit în toate edițiile anterioare. Pe lângă momentele muzical-artistice oferite, am pregătit, ca de fiecare dată, tururi ghidate ale bibliotecii, pentru ca oaspeții noștri să vadă drumul parcurs de o carte de la achiziționarea ei până la așezarea pe raft, când devine disponibilă pentru cititor. De asemenea, a fost prezentată colecția de carte și presă veche aflată în patrimoniul bibliotecii, cei prezenți primind explicații competente de la bibliotecari. Cei care au dorit să-și facă permise în această seară au putut s-o facă gratuit, după cum cei care nu au restituit la timp cărțile împrumutate au beneficiat de clemență în această „noapte a iertării”, a spus Ioan Sebastian Bara, directorul bibliotecii județene.

Într-o  lume a internetului și a interconexiunilor instantanee, cu incontestabilele beneficii, frecventarea bibliotecii, cititul unei cărți ca ocupaţie plăcută par să fi căzut într-o nedorită desuetudine. Dar biblioteca, acest depozitar de tezaur cultural de mare valoare, nu și-a spus încă ultimul cuvânt, cartea tipărită nu a ieșit încă din scenă și mai are încă un rol important de jucat. Evenimentul intitulat „Noaptea bibliotecilor” și-a propus tocmai acest lucru: să aducă mai aproape de sufletul cititorilor cartea, să-i prezinte multiplele valențe, să-i spună istoria. În același timp, cei care au trecut pragul bibliotecii au văzut că Biblioteca Județeană este o veritabilă instituție culturală care știe să adune în jurul ei artiști de înaltă ținută, de mare talent, care oferă momente de neuitat.

„Noaptea bibliotecilor” s-a încheiat cu vizionarea filmelor „Muzica și versurile” și „Fără rezervări, fără rețineri”, filme aflate pe DVD la Secţia de Artă şi Carte Franceză a Bibliotecii.
Publicul numeros care a luat parte la aceste momente culturale desfășurate sub genericul „Noaptea bibliotecilor” ne dă convingerea că, an de an, succesul acestei activități va fi tot mai mare, iar prietenii noștri tot mai numeroși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.