AcasăSOCIALMTS va putea înființa centre naționale de tineret; 12 august se instituie...

MTS va putea înființa centre naționale de tineret; 12 august se instituie ca Ziua Națională a Tineretului

Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) va putea înființa centre naționale de tineret, ca urmare a modificărilor aduse cadrului legislativ în domeniu, iar ziua de 12 august se instituie ca Ziua Națională a Tineretului, prilej cu care se vor organiza activități sociale, culturale, artistice, sportive și turistice, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, Guvernul a adoptat în ședința de joi Legea tineretului, lege-cadru ce reunește toate reglementările în domeniu și asigură astfel coerență legislativă. În acest sens, a fost modificată și completată Legea tinerilor 350/2005 și au fost abrogate unele acte normative în domeniul tineretului.

Guvernul precizează că spații speciale pentru activități de tineret, informare, consiliere, îndrumare și învățare nonformală vor fi înființate la nivel național, județean și local. De asemenea, autoritățile publice centrale și locale, unitățile, instituțiile și serviciile publice subordonate acestora, cu atribuții privind activitatea de tineret, vor avea cel puțin un angajat responsabil de tineret, care va sprijini activitatea de tineret și va asigura cadrul adecvat de desfășurare a acesteia.

„Îmbunătățirea și lărgirea cadrului de aplicare a legii vizează o mai bună implicare a tinerilor în societate, în toate aspectele și domeniile de interes, sprijinirea profesionalizării și standardizării lucrului cu tinerii în cadrul administrației publice centrale și locale, dând astfel posibilitatea de a se dezvolta servicii de calitate pe termen lung prestate pentru tineri, la nivelul autorităților centrale și locale”, se arată în comunicat.

Guvernul precizează că modificările vizează armonizarea prevederilor cu legislația în domeniul voluntariatului, corelarea cu strategia națională în domeniul politicii de tineret 2015-2020, care prevede dezvoltarea de politici în domeniile: muncă, ocupare, antreprenoriat, sănătate.

Elaborarea, reglementarea și coordonarea Politicii Naționale de Tineret și asigurarea bunei funcționări a serviciilor publice în domeniul tineretului se realizează de către Ministerul Tineretului și Sportului (MTS). La nivel local, implementarea Politicii Naționale de Tineret se realizează de către Direcțiile județene pentru Sport și Tineret, respectiv Direcția pentru Sport și Tineret a municipiului București.

Potrivit noilor prevederi, se înființează Consiliul interministerial pentru tineret, care va armoniza inițiativele de politici publice în domeniului tineretului ale administrației publice centrale. Activitatea Consiliul interministerial va fi coordonată de către MTS.

Pentru a stimula inițiativele antreprenoriale ale tinerilor, o altă prevedere stabilește că incubatoarele de afaceri vor fi sprijinite de stat.

„O altă noutate constă în asigurarea accesului tinerilor cu dizabilități la facilități în învățământ. Astfel, tinerii cu dizabilități sau tinerii proveniți din centre de plasament ori din familii cu posibilități materiale reduse beneficiază de gratuitate în ceea ce privește taxele de admitere și școlarizare. Acestea vor fi suportate din bugetul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. De asemenea, tinerii beneficiază de acces gratuit la fondul de carte și la resursele de informare administrate de bibliotecile publice și de alte facilități pentru încurajarea accesului la cultură”, se mai spune în comunicat.

Județele, municipiul București și municipiile de reședință de județ și sectoarele Bucureștiului alocă anual, în cadrul bugetelor proprii, fonduri destinate activității de tineret. Minimum 25% dintre fondurile județene destinate activității de tineret vor fi utilizate pentru programe adresate mediului rural, pentru a încuraja dezvoltarea tinerilor în zonele defavorizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc