Monitorizarea culturilor şi plantaţiilor în funcţie de prognoza meteorologică

0
1097

Perioada  30  iulie-06 august  2013

  • Funcţie şi de rezerva de apă din sol, culturile  vor înregistra o dezvoltare normală, iar  în zonele cu deficit de apă seceta pedologică va influenţa dezvoltarea plantelor.
  • Stratul de sol 0-100 cm va oferi un nivel de aprovizionarea cu apă satisfăcător spre optim,totuşi în zona de câmpie se vor înregistra deficite şi fenomene de secetă moderată.Drept urmare vom putea asista la fenomene de ofilire temporară a plantelor,îngălbeniri şi uscări ale frunzelor bazale.
  •  Grâul de toamnă,pentru culturile semănate mai târziu se  va afla în  faza de maturitate deplină(40-100%).Culturile semănate în epoca optimă vor ajunge la maturitate şi se  va finaliza recoltarea.
  • Rapiţa se va afla în fenofaza  de maturitate deplină(100%),iar acolo unde s-a copt se va recolta.
  • Cartoful  va accentua  creşterea lăstarilor laterali (40-100%) şi formarea tuberculilor.Soiurile de cartof de vară vor trece la fenofaza de tuberizare (70-100%) şi uscarea vrejilor.
  •  Floarea soarelui  va înregistra dezvoltarea capitulului,înflorirea(40-100%) şi maturarea în faza de ceară(30-100%).
  •  La sfecla de zahăr   se va alungi  şi dezvolta axa hipocotilă(60-100%).
  • La porumb  se va generaliza apariţia paniculului(70-100%),înflorirea şi mătăsirea,iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii  va apărea fenomenul de  maturitatea în faza de lapte-ceară (10-90%).
  • Pomii fructiferi din speciile de seminţoase vor fi în faza de dezvoltarea rodului şi acumularea de zaharuri.La speciile sâmburoase(cireş,vişin,cais,) va continua coacerea şi recoltarea.
  • La viţa de vie  va continua faza de creştere a lăstarilor, frunzelor,înflorirea.Se va accentua formarea şi maturarea boabelor în ciorchine,la soiurile extratimpurii de masă apărînd coacerea în pârgă.

 

Se vor continua lucrările de întreţinere a culturilor,praşile mecanice şi manuale,ierbicidări.

Culturile şi plantaţiile pomi-viticole  vor fi ţinute sub observaţie pentru a putea combate eficient bolile şi dăunătorii.

La culturile  de cereale de toamnă ajunse la coacere  se va organiza recoltarea,transportul ,depozitarea,concomitent cu eliberarea terenului de resturi vegetale.

Se va continua recoltarea şi depozitarea fructelor la speciile de sâmburoase ajunse la coacere.

Acolo unde deficitul de apă în sol este maxim se va organiza irigarea culturilor.

Temperaturi si precipitaţii (conform prognozelor  A.N.M)

În acest interval de timp vor fi  temperaturi mai ridicate, peste  valorile termice normale pentru această perioadă.Pe alocuri(Câmpia Banatului,zonele de câmpie ale principalelor cursuri de apă) temperaturile vor fi  mai ridicate decât mediile multianuale,şi se pot înregistra fenomene de secetă moderată.Gradul de instabilitate a vremii se menţine la nivel local.

  • Temperaturi minime:  între   9-22 grade Celsius
  • Temperaturi maxime:  între   23-36 grade Celsius

 Local  se vor înregistra ploi torenţiale de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice cu intensificări de scurtă durată ale vântului.Sunt posibile căderi de grindină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.