Perioada 22-29 septembrie 2013
Umiditatea în sol
- În stratul de sol 0-100 cm precipitaţiile căzute vor determina o aprovizionare cu apă a solului satisfăcătoare,spre optim.Lipsa precipitaţiilor din anumite zone,precum şi absenţa irigaţiilor poate favoriza seceta pedologică moderată.
- La nivelul stratului de sol destinat ogorului(0-20 cm) rezerva de umiditate va fi de asemenea satisfăcătoare,spre optim,chiar optimă în unele zone.
Faze tehnologice şi biologia plantelor
- Cartoful va accentua atingerea maturităţii tehnologice şi va continua recoltarea .
- Floarea soarelui va parcurge maturitatea deplină(100%) la majoritatea culturilor semănate în perioada optimă.Continuă şi se finalizează local lucrările de recoltare.
- La sfecla de zahăr va continua dezvoltarea şi îngroşarea axei hipocotile, continuând înmagazinarea zahărului în rădăcină. Local pot apărea sole în care apare maturitatea tehnologică
- La porumb la hibrizii semitardivi şi tardivi va apărea fenomenul de maturitate deplină (40-100%),continuînd lucrările de recoltare la hibrizii extratimpurii,timpurii şi semitardivi.
- La pomii fructiferi se vor extinde lucrările de recoltare, va continua creşterea şi coacerea fructelor,precum şi acumularea zahărului.
- Viţa de vie va accentua maturarea boabelor în ciorchine, acumularea zaharurilor în boabe şi poate începe recoltarea.
- Culturile de rapiţă,semănate în epoca optimă parcurg primele faze de vegetaţie,germinare-răsărire,apariţia primelor frunze.În zonele de cultură continuă semănatul.
Lucrări de sezon
Se va continua eliberarea terenului de resturi vegetale,efectuarea arăturilor pentru înfiinţarea culturilor de toamnă.
Va începe pregătirea patului germinativ pentru culturile de toamnă(rapiţă,orz,grâu),mai ales acolo unde rezerva de umiditate este optimă/satisfăcătoare.
Recoltarea,transportul şi depozitarea produselor de sezon va continua.
Vor continua lucrările de arat (ogor).
TEMPERATURI ŞI PRECIPITAŢII
(conform prognozelor A.N.M)
- Temperaturi minime: între 3 – 13 grade Celsius
- Temperaturi maxime: între 11 – 26 grade Celsius
În acest interval de timp vor fi valori termice normale pentru această perioadă, uşor mai scăzute decât mediile multianuale.Se poate manifesta o anume instabilitate a vremii, atât zonal,cât mai ales local,interval de timp în care precipitaţiile pot fi abundente, izolat semnificative din punct de vedere agricol.