AcasăALERTAMonica Iacob Ridzi, condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. Decizia...

Monica Iacob Ridzi, condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. Decizia nu e definitivă.

Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului și Sportului, a fost condamnată luni de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul privind organizarea Zilei Tineretului, informează Agerpres.

Ridzi a mai primit și alte pedepse, de 3 ani, 1 an și 6 luni, 4 ani, 3 ani pentru alte infracțiuni. Pedepsele au fost contopite, urmând ca Ridzi să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv 5 ani de închisoare cu executare. În plus, lui Ridzi i se aplică interzicerea unor drepturi civile pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei.  Alte condamnări în acest dosar au primit Ioana Elena Vârsta, fosta consilieră a lui Ridzi — 5 ani cu executare. De asemenea, Paul Diaconu, director general al Direcției Generale Economice și Resurse Umane a MTS (martie — septembrie 2009), a primit 2 ani și 6 luni de detenție cu executare.  Ceilalți inculpați în dosar au primit pedepse cu suspendare: Marius Mărcuță — 3 ani, Florin Cătălin Mircea — 2 ani și 6 luni, Octavian Petru Dragomir — 3 ani, Claudia Radu — 2 ani și 6 luni, Petre Toia — 3 ani, Daniela Elena Popa — 1 an, Bogdan Iacobescu — 3 ani, George Răzvan Nica Udangiu — 3 ani și Marius Cristian Negrea — 3 ani.

Instanța a obligat-o pe Monica Ridzi și pe ceilalți inculpați să plătească prejudiciul stabilit de procurorii DNA. De asemenea, judecătorii au menținut sechestru asigurător pus anterior de procurorii DNA pe bunurile lui Ridzi, respectiv un apartament în Petroșani, o casa în comuna Scărișoara, județul Olt, și un teren de 3.500 de metri pătrați.  Decizia nu e definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Monica Iacob Ridzi, ministru al Tineretului și Sportului în perioada decembrie 2008 — iulie 2009, a fost trimisă în judecată în mai 2011 de către procurorii DNA pentru săvârșirea mai multor infracțiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual în legătură cu fapte de corupție în formă continuată, participație improprie la infracțiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârșită prin încălcarea măsurilor de securitate, participație improprie la infracțiunea de a modifica, șterge sau deteriora date informatice, fără drept.

În același dosar au mai fost deferiți justiției pentru infracțiuni similare: Ioana Elena Vârsta, consilier personal al ministrului Ridzi (aprilie — mai 2009) și administrator al SC Red Apple Communication SRL, Paul Diaconu, director general al Direcției Generale Economice și Resurse Umane a MTS (martie — septembrie 2009), Marius Mihail Mărcuță, consilier în cadrul Direcției Investiții, Achiziții Publice și Servicii Interne a MTS (decembrie 2008 — mai 2009), Florin Cătălin Mircea, consilier I A în cadrul Direcției Buget Contabilitate MTS (decembrie 2008 — ianuarie 2010), Octavian Petru Dragomir, director al Direcției Buget Contabilitate din cadrul MTS decembrie 2008 — ianuarie 2010, Claudia Radu, director general al Direcției Generale Programe, Proiecte și Centre pentru Tineret MTS (21 aprilie 2009 — ianuarie 2010), Dan Petre Toia, director al Direcției Investiții, Achiziții Publice și Servicii Interne (16 martie 2009 — 5 mai 2009), Daniela Popa, consilier în cadrul Direcției de Investiții, Achiziții Publice și Servicii Interne a MTS (decembrie 2008 — ianuarie 2010).
De asemenea, au mai fost trimiși în judecată Bogdan Petre Iacobescu, asociat și administrator la SC Artisan Consulting SRL și SC Compania de Publicitate Mark SRL, George Răzvan Nica Udangiu, asociat și administrator la aceeași societate, și Marius Cristian Negrea, asociat și administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

DNA susține că, în perioada 17 martie — 22 mai 2009, Monica Ridzi, în calitate de ordonator principal de credite, a hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel național dedicate Zilei Naționale a Tineretului și externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

„A fost alocată, în acest scop, societăților comerciale Artisan Consulting SRL și Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată și aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului și Sporturilor a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locații din București, Costinești și 39 reședințe de județ, în care cunoștea că structurile proprii ale ministerului ori alte entități publice sau private vor desfășura manifestări de acest gen”, arată procurorii.

În acest fel, s-a urmărit crearea unei confuzii cu privire la identitatea prestatorilor pentru ca, în final, să se poată plăti către SC Artisan Consulting SRL și SC Compania de Publicitate Mark SRL sumele substanțiale prevăzute în contracte, chiar și în absența unor contraprestații.

„În plus, a decis divizarea achiziției în trei contracte, pentru a crea aparența organizării unor manifestări de amploare la nivel național care să justifice plata, către cele două firme, a întregii sume alocate. Contractele includeau prestații supraevaluate, despre care ministrul știa că nu vor fi executate ori că vor fi realizate, în locul firmelor, de structurile proprii ale MTS, cu implicații financiare minime, având ca sursă tot bugetul MTS. Ulterior atribuirii contractelor, fostul ministru al Tineretului și Sportului a dispus plata sumei de aproximativ 3 milioane lei plus TVA prevăzută în cele trei contracte, deși cunoștea că firmele au efectuat prestații minime în valoare totală de peste 536.000 lei plus TVA”, mai susțin anchetatorii.

DNA menționează că diferența dintre acele două sume — și anume peste 2,7 milioane lei, aproximativ 650.000 euro — reprezintă prejudiciu în dauna MTS și constă în contravaloarea unor prestații neefectuate, supraevaluate sau care nu aveau legătură cu evenimentul.

Corelativ, SC Artisan Consulting SRL și SC Compania de Publicitate Mark SRL au obținut foloase materiale în același cuantum. Exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu a constat și în aceea că inculpata Iacob-Ridzi a folosit resursele financiare ale MTS alocate Zilei Naționale a Tineretului pentru realizarea și difuzarea unor produse publicitare prin care și-a promovat imaginea de om politic, fapt ce contravine prevederilor art. 22 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice. Faptul că aceasta și-a promovat imaginea de om politic prin difuzarea unui spot TV la posturi de televiziune a fost stabilit de Curtea de Apel București prin sentința civilă pronunțată la 26 ianuarie 2010, definitivă și irevocabilă”, mai declară DNA.

DNA subliniază că, începând cu luna ianuarie 2009, după ocuparea funcției de ministru, Ridzi a implicat în activitățile de organizare și gestionare a fondurilor instituției persoane din afara acesteia, între care și consilierul său Ioana Elena Vârsta, care a asigurat, în baza unei înțelegeri prealabile cu aceasta, punerea în aplicare a planului conceput de ministrul Tineretului și Sportului.  Cu începere din luna aprilie 2009, cele două au atras în activitățile ilegale și alți angajați cu funcții de decizie și de execuție în cadrul MTS.  Pe de altă parte, cu promisiunea atribuirii unor contracte publice în condiții extrem de avantajoase, au fost angrenați și reprezentanții unor firme private, respectiv inculpații Iacobescu, Nica-Udangiu și Negrea.  Aceștia din urmă, alături de funcționarii din minister, au participat efectiv la simularea organizării și derulării de către MTS a unei proceduri de cerere de oferte, pentru a acoperi caracterul ilegal al activităților.  Anchetatorii mai notează că planul respectiv a fost inițiat de Ridzi, care s-a implicat ca autor sau instigator la falsificarea a 15 înscrisuri oficiale, între care note de oportunitate și fundamentare a achiziției, ofertele celor două firme, documentația de atribuire și contractele ca atare.
Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de peste 2,7 milioane lei.  În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au pus sechestru asupra unor bunuri imobile aparținând Monicăi Ridzi, unor conturi bancare ale Ioanei Vârsta, precum și asupra unor sume de bani totalizând peste 1,1 milioane lei, identificate în contul firmelor Artisan Consulting SRL și Compania de Publicitate Mark SRL, provenite din bugetul MTS.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc