AcasăSTIRIModificările la CODUL RUTIER, în vigoare de astăzi

Modificările la CODUL RUTIER, în vigoare de astăzi

Începând de astăzi, 8 august, intră în vigoare modificările aduse Regulamentului de aplicare a Codului Rutier şi, odată, cu acestea, noi dispoziţii în domeniu. Cele mai multe dintre ele îi vizează pe posesorii permiselor de categorie AM, A1, A2 şi A, care nu vor mai avea voie să conducă autovehiculele pe drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor şi nici să transporte persoane în stare de ebrietate.

Modificările sunt:

1. Conducătorii de mopede şi biciclete nu mai au voie să traverseze pe zebră, ca şi când ar fi pietoni.

2. Bicicliştii, la fel ca şi conducătorii de mopede, sunt obligaţi să meargă într-un singur rând pe banda de circulaţie, nu au voie să folosească trecerile de pietoni, nu au voie să înveţe mersul pe bicicletă pe drumuri intens circulate şi sunt obligaţi să aibă asupra lor un act de identitate.

3. Motocicliştii nu au voie să transporte pasageri aflaţi sub influenţa alcoolului.

4. Toţi posesorii de vehicule au interzis de acum înainte să mai circule pe acostamentul drumului – aşa numita bandă de urgenţă. Excepţie fac bicicliştii, care pot folosi acostamentul dacă nu dispun de piste special amenajate şi nu pun în pericol circulaţia.

5. Şoferii care deţin permis categoria B au voie să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone plus remorcă, iar şoferii cu categoria C au voie să conducă şi  tractoare cu masa maximă mai mare de 3,5 tone.

 5. Cursurile absolvite la o şcoală de şoferi – atât cele teoretice cât şi cele practice – sunt valabile 12 luni de la data aboslvirii, timp în care absolvenţii se pot înscrie la examenul pentru obţinerea permisului de conducător auto.

 6. Candidaţii care au fost declaraţi admişi la proba teoretică şi nu au finalizat examenul pentru obţinerea permisului de conducere vor susţine proba practică în conformitate cu reglemeentările în vigoare la data promovării probei teoretice.

7. Examinarea candidaţilor se va realiza în aceeaşi zi în care aceştia se înscriu pentru susţinerea examinării; în caz contrar, înregistrarea în aplicaţia informatică de examinare îşi pierde valabilitatea.

8. Candidaţii pentru permisul de conducere nu mai  au voie să facă pregătire practică decât cu instructorii angajaţi la şcolile de şoferi.

Regulile privind examenul de obţinere a permisului auto au fost modificate recent, prin Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 82/2013, intrat în vigoare din 11 iunie 2013.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc