Premierul Victor Ponta a anunțat în cursul acestei săptămâni că proiectul de construcție a autostrăzii Arad-Nadlac, finanțat și de către Uniunea Europeana, a fost licitat în condiții considerate de către Comisia Europeana ca fiind greșite, fiind astfel posibilă rezilierea contractului și organizarea unei noi licitații. Motivul oficial al rezilierii contractului este reprezentat de întarzierile în execuție, proiectul fiind in prezent la stadiul de 20%, față de 70%, cât ar fi fost indicat. Directorul CNADNR, Mircea Pop, a precizat însă că există si alte motive pentru rezilierea contractului, fără a face alte precizări.
Parte a Coridorului IV Paneuropean, lotul 1 al Autostrăzii Nădlac-Arad (km 0+000 şi km 22+218) avea termen de finalizare luna aprilie 2013, termen apreciat de către autorități ca fiind imposibil de respectat. Valoarea contractului este de 115,8 milioane euro.
Potrivit revistei Tir Magazin, o ipoteză care circulă în CNADNR, susține că în spatele documentului de reziliere s-ar ascunde un şantaj mascat la care o grupare infracţională din conducerea CNADNR l-ar supune pe Nelu Iordache. Promotorii acestei idei îşi bazează teoria pe faptul că documentul a fost redactat în mare secret de către Marius Piştea, consilierul personal al directorului general interimar al CNADNR, fără să fie văzut de Direcţia Juridică. Mai mult, pe document există numai semnătura lui Mircea Pop, deşi, în cazul unei rezilieri „pe bune”, ar fi fost nevoie de semnăturile unui mare număr de persoane din CNADNR: director juridic, director economic, şef proiect etc. Pe de altă parte, documentul a fost trimis pe data de 8 noiembrie 2012, în timp ce Mircea Pop era la Braşov la o întâlnire cu angajaţii din teritoriu ai CNADNR. Documentul de reziliere poate fi consultat aici .
Alte păreri din piaţă susţin că avem de a face cu începutul sfârşitului grupului de firme patronat de Nelu Iordache, Romstrade, grup care a câștigat licitația de execuție a tronsonului de autostradă Arad-Nădlac. Se pare că Iordache a luat un credit bancar uriaş garantând cu acest contract, iar acum se află în imposibilitatea de a mai rambursa creditul. El a plătit și bani în avans pentru multe contracte de materiale de construcţii, bani pe care nu mai are şanse să îi recupereze prea uşor. Mai mult, grupul de firme al lui Iordache este deja implicat în zeci de procese, prin care o serie de companii îi cer insolvenţa sau falimentul, şi încetarea relaţiilor de afaceri cu CNADNR i-ar fi fatală.
Rezilierea contractului cu Romstrade pare a fi punctul central al scandalului referitor la întreruperea plăților pe mai multe dintre proiectele finanțate din fonduri UE, Guvernul de la București fiind presat să facă ordine în modul în care sunt atribuite contractele pe proiectele cu finanțări din bugetul UE.