[ad_1]
Blocaj total la Complexul Energetic Hunedoara. Compania care are mari probleme financiare nu produce energie. Termocentrala Mintia s-a oprit, din noaptea de joi spre vineri, din lipsă de cărbune. Din cauza situației de la CEH, energeticienii de la Mintia au cerut implicarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Protestele pot escalada
Zilele acestea în prim-plan au fost minerii din Valea Jiului. Însă nici pe parte energetică lucrurile nu stau mai bine. Salariații din termocentrale au aceleași probleme salariale. Mai mult, din noaptea de joi spre vineri Termocentrala Mintia s-a oprit. Din dispoziția directorului general al CEH. Deva a rămas din nou fără căldură. Inclusiv în școli. Există posibilitatea ca la momentul în care va fi dispusă repornirea termocentralei, energeticienii să refuze acest lucru.
Vineri, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara a transmis o adresă CSAT, Avocatului Poporului și Guvernului României.
”Oprirea Termocentralei Mintia din lipsă stoc de cărbune a lăsat cetățenii municipiul Deva, instituţiile publice, şcoli, grădiniţe, spitale, creşe şi agenţi economici, racordați la sistemul de termoficare, fără apă caldă și căldură, în plină iarnă și stare de alertă (pandemie), încalcă Legea 325/2006. De nenumărate ori am solicitat Guvernului României, Ministerului Energiei şi Ministerul Afacerilor Interne constituirea la Termocentrala Mintia a unui stoc de cărbune la rezerva de stat (conform Legii 82/1992) pentru evitarea rămânerii populației, instituţiilor publice, şcolilor, grădiniţelor, creşelor, spitalelor şi agenţilor economici din municipiul Deva fără apă caldă şi căldură, dar mai ales în momentul de față a lipsei condițiilor igienice-sanitare în plină pandemie cauzată de virusul SARS-COV-2. Solicitările au rămas fără răspuns din partea autorităților care ar trebui să protejeze populația acestei țări”, se arată în adresa sindicaliștilor din energie.
Aceștia arată că în lipsa lichidităţilor nu se pot constitui garanţiile financiare pe Piaţa de Echilibrare la CNTEE Transelectrica S.A., situaţie care va împiedica accesul Termocentralei Mintia la vânzarea de energie electrică pe platforma OPCOM, începând cu 26 februarie.
”Știm că Uniunea Europeană a aprobat pentru mai multe state comunitare, o serie de mecanisme pentru asigurarea capacității de rezervă pentru a garanta securitatea aprovizionării cu energie electrică (vezi cazurile: SA 48648 – Belgia; SA 45852-Germania; SA 42011-Italia; SA 46100-Polonia; SA 48490-Franţa şi SA 48780-Grecia). În România această analiză a avut termen anul 2019, probabil pentru ca termocentralele să fie deja falimentate”, se mai arată în adresă.
Conducerea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara cere convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe tema CEH, susținând că Termocentrala Mintia este un obiectiv naţional strategic, cuprins în Legea nr. 225/2018 privind identificarea, desemnarea și protecția infrastructurilor critice. Acestea sunt definite de Directiva Consiliului UE nr. 114/2008/CE ca: “un element, sistem sau o parte componentă a acestuia, aflat pe teritoriul statelor membre, care este esenţial pentru menţinerea funcţiilor sociale vitale, a sănătăţii, siguranţei, securităţii, bunăstării sociale sau economice a persoanelor, şi a căror perturbare sau distrugere ar avea un impact semnificativ într-un stat membru, ca urmare a incapacităţii de a menţine respectivele funcţii vitale”.
Nu este pentru prima dată când sunt trimise adrese în care se cere sprijin din partea CSAT. Au fost mai multe astfel de solicitări în ultimii ani. Toate rămase fără răspuns.
[ad_2]
Source link