AcasăSTIRIMintia nu va mai arde cărbune în lipsa autorizației integrate de mediu

Mintia nu va mai arde cărbune în lipsa autorizației integrate de mediu

[ad_1]

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, marți, că Termocentrala Mintia nu va mai arde cărbune, cel puțin atâta timp cât nu deține autorizația integrată de mediu. Pentru termocentrală, ministrul vorbește despre un plan de reducere a emisiilor, prin trecerea pe gaz. ROMGAZ și-a anunțat intenția de a construi grup pe gaz pe platforma de la Mintia.

România riscă să ajungă la Curtea Europeană de Justiție

România e în procedură de infringement din cauza Termocentralei Mintia. Și asta, pentru că de ani de zile, termocentrala a funcționat fără autorizație de mediu.

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, România e avertizată că dacă Mintia va mai funcționa, următorul pas e înregistrarea unui proces pe rolul Curții Europene de Justiție și condamnarea României.

”Cert este că Termocentrala Mintia nu va mai funcționa pe cărbune până când nu va avea autorizație integrată de mediu”, a spus ministrul Virgil Popescu la conferința organizată de Finance Intelligence.

Ministrul vorbește de fotovoltaice și hidrogen la Mintia

Mintia va fi scoasă din Complexul Energetic Hunedoara. Nu se știe unde va rămâne și ce se va întâmpla cu ea. Asta pentru că nu are autorizație de mediu – deci, conform ordonanței, nu ar putea fi dată în plată. Mai mult, nici nu ar avea cum să obțină autorizația în condițiile în care de la momentul intrării României în UE la Mintia nu s-a făcut nimic pentru ca grupurile energetice să fie conforme cu mediul. Nu s-a investit în instalații de desulfurare. Mai mult, nici nu este aplicată folosirea unui cărbune cu conținut scăzut de sulf, chiar dacă un studiu realizat în acest sens a arătat că ar fi nevoie de mai puține fonduri pentru mici ajustări decât ar fi nevoie pentru instalații de desulfurare.

Consiliul Județean Hunedoara și-a exprimat intenția de a prelua Mintia. Însă cu anumite condiții. Unele greu de îndeplinit. Precum datorii zero.

În toată această nebuloasă, ministrul Energiei vorbește despre fotovoltaice și hidrogen la Mintia. Fără a spune cine va face această modernizare a termocentralei. Ministrul Virgil Popescu spune, la un moment dat că e nevoie de ”acea locație de la Mintia„ pentru producerea energiei electrice.

”La Mintia dorim o retehnologizare pe gaz, maxim 800 Megawatti. Sigur se poate extinde și cu acel proiect pilot cu energie regenerabilă, fotovoltaice, producție de hidrogen, folosind apoi hidrogenul  înapoi în ardere pentru a crea emisii mai mici de dioxid de carbon, astfel încât să avem la finalul acestei retehnologizări 800 de MW mai curați, cu emisii mai mici de CO2 și evident o echilibrare mai bună a sistemului energetic național. Asta vom urmări la Mintia, să o trecem pe gaz pentru că este nevoie de termocentrala Mintia și acea locație de la Mintia pentru producția de energie”, a mai spus Virgil Popescu în cadrul aceleiași conferințe.

Pachete de protecție socială

Potrivit șefului de la Energie, Termocentrala Mintia și Termocentrala Paroșeni sunt foarte importante pentru sistemul energetic național. Asta pentru că sunt amplasate în interiorul Arcului Carpatic și aici e nevoie de capacități de producție pentru echilibrarea sistemului energetic național.

CEH, din care face parte Mintia,  va fi reorganizat. Asta înseamnă inclusiv restructurări. Iar ministrul Virgil Popescu spune că a fost aprobat un Memorandum ce prevede măsuri de protecție socială pentru angajații din minerit. Acesta a făcut referire la personalul care lucrează în subteran la CEH, pentru Mintia, pentru Paroșeni ”dacă va fi nevoie„, dar și pentru Complexul Energetic Oltenia și Compania Națională a Uraniului.

[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc